europai unió magyarország zászló
Gazdaság

Ugrik a magyar államadósság, két nagy vitát is elbukott a kormány

Az Eurostat visszavonja a magyar statisztikai adatok minőségével kapcsolatban korábban megfogalmazott fenntartásait - közölte az uniós statisztikai hivatal hétfőn. Nem véletlenül tette ezt, ugyanis az MNB alapítványait és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség számait a kormányzati szektoron belül számolja el már Magyarország.

Fontos közleményt tett közzé hétfőn az Eurostat. A felülvizsgált 2018-as államadósság- és államháztartás adatokat hozta most nyilvánosságra uniós szinten, de ennél is fontosabb a tájékoztató vége, ahol az adatok minőségével kapcsolatos megjegyzéseit közli.

Ebből ugyanis kiderül, hogy az Eurostat visszavonja a magyar statisztikai adatok minőségével kapcsolatban korábban megfogalmazott fenntartásait, amit a Magyar Nemzeti Bank alapítványai és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség adataival kapcsolatban fogalmazott meg. 

Ennek oka pedig az, hogy a magyar hatóságok átsorolták ezeket az intézményeket a kormányzati szektorba.

A kormány és a magyar hatóságok eddig vitatták az Eurostat érvelését, miszerint ezek az egységek a kormányzati szektor részét képezik. Az MNB-alapítványok ügye már legalább 3 éve tart, az Eurostat szakértői 2016 októberében jelezték először, hogy a jegybank bizonyos tevékenységeit is vizsgálják, mivel az MNB azt a kormány nevében végezte.

Mit okoz az átsorolás?

Az átsorolás következményeivel is foglalkozik az Eurostat tájékoztatása. Ezek szerint 2015-ben 0,3 százalékponttal, 2016-ban 0,3 százalékponttal, 2017-ben 0,4 százalékponttal, 2018-ban 0,3 százalékponttal lett magasabb az adósságráta az átsorolás miatt.

A költségvetési hiányra nézve is negatív hatása volt a megállapodásnak: 2015-ben és 2016-ban 0,1 százalékponttal, 2017-ben 0,2 százalékponttal emelkedett a hiány.

A Pénzügyminisztérium nem reklámozta

"Folytatódó adósságcsökkentés, alacsony költségvetési hiány" címmel adott ki közleményt az Eurostat közlése kapcsán a Pénzügyminisztérium. Ennek a végén a tárca megemlíti, hogy 

fontos pozitív fejlemény, hogy az Eurostat a korábban megfogalmazott módszertani fenntartásait Magyarországra nézve visszavonta.

Azt a minisztérium nem részletezi már, hogy ezt azért lépte meg az Eurostat, mert újabb intézmények elszámolása került a körön belülre.

Még így is csökken az adósságráta

Az átsorolások negatív hatása ellenére az adósságráta csökkenő pályája nem változott, ami azt mutatja, hogy a robosztus gazdasági növekedés (az adósságrátában ez a nevező hatáson keresztül érvényesül a magasabb nominális GDP-ben) és a stabil költségvetés erős támaszt ad az adósságcsökkentő stratégiának.

Az is külön érdekes, hogy az átsorolások ellenére a 2018-as végleges adósságadat kisebb lett az áprilisban közöltnél: 70,8% helyett 70,2%.

Képek forrása: Balazs Mohai/Bloomberg via Getty Images; MTI/Czeglédi Zsolt

FrankfurtTőzsde
forint191231
OTP
cimlap_olaj0127
unios koltsegvetesi alku Orban Viktor EU csucs
MagyarTelekom
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hogyan reagálj a tőzsdei pánikokra, miként profitálhatsz belőle?
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
london brexit tower híd nagy-britannia