Portfolio Private Health Forum
Gazdaság

Őrült tempóban a magyar magánegészségügy - De hogyan tovább?

Folyamatos, kétszámjegyű árbevétel-növekedések, kitartóan szárnyaló kereslet, kapacitásbővítések, új klinikák, rendelők megjelenése, felvásárlások - az egyik oldalról így lehet összefoglalni a magyar magánegészségügy jelenlegi helyzetét a harmadik alkalommal megrendezett, a privát szektor találkozási pontjává vált Portfolio Private Health Forumon elhangzottak alapján. A legnagyobb szolgáltatók - terveiket tekintve - nagyon optimisták a jövőre nézve, azonban a sorok között ki lehetett olvasni a kockázatokat.

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott le a harmadik Portfolio Private Health Forum, ahol a legnagyobb piaci szereplők megerősítették: szépen alakul az üzlet. Románia elsőszámú magánszolgáltatójának elnök-vezérigazgatója, Mihai Marcu (akik idén megvették a Rózsakert Medical Center 51%-át) további terveket szövöget Magyarországgal kapcsolatban, ami arra utal, hogy bejöttek a számításai. Elmondása szerint egy második egység megnyitását tervezik és keresik a felvásárlási lehetőségeket az országban, emellett laboratóriumi területen keresik az együttműködési lehetőségeket.

Varga Péter Pál, a Budai Egészségközpont alapítója nagyszabású terveit osztotta meg a közönséggel (új rendelőkomplexum nyitása 2020-ban, új kórház építésének megkezdése jövőre, vállalat-egészségügyi program kiterjesztése), és ez alapján ígéretes jövő elé néz a szektor.

A BEK vezetője is rámutatott a privát szektor működését esetlegesen befolyásoló legnagyobb kockázatokra, kihívásokra. Ezek között kiemelkedő szerepet foglal el a munkaerőhelyzet. 

A lehetséges kockázatok között lehet említeni a kormány egészségügyi politikáját, nevezetesen, hogy a kormányzat vajúdik a köz- és állami szektor egymás mellett élésével kapcsolatban. Emellett abban bízik, hogy a magánegészségügyi biztosítás több támogatást kap majd a kormányzati oldalról. Elhangzott a részéről az is, hogy rövid távon kihívásként jelentkezik a növekedés finanszírozásának megoldása.

Nem csak Varga Péter Pál volt az egyetlen, aki a szektort körülvevő kihívásokról beszélt. A legnagyobb hazai magánintézményi vezetők is felhívták arra a figyelmet, hogy a magánegészségbiztosítások kedvezményének eltörlése nem jó irány, azonban a nagyobb cégek bevállalják az ezzel járó magasabb költségeket és tovább folytatják a vállalati egészségprogramokat.

Márpedig a magánegészségbiztosítások tömegére szükség lenne a bevételi lábak kiegyensúlyozása érdekében. Ennek kapcsán a konferencia első, tulajdonosi-vezérigazgatói panelbeszélgetésében többször is előkerült a jegybank versenyképességi javaslatcsomagja, amelyet többen is nagyon előremutatónak tartanak.

Bartók János, a Duna Medical Center vezérigazgatója az első szekció panelbeszélgetése alatt szintén megkérdezte a közönséget az üzleti biztosítók jövőbeli szerepéről.

private health forum kononseg szavazas

A következő komolyabb kihívásnak a politikai döntéseket lehetne mondani, ugyanis továbbra sem ismert az, hogy a kormány például mire készül a köz- és magánfinanszírozott intézményekkel, hogyan valósulna meg a régóta ígért szétválasztás. A legutóbbi hírek szerint plusz pénzt kap a közfinanszírozott ellátórendszer és a kórházak finanszírozásához is hozzányúlna a kormány.

A közönség ebben a kérdésben is kifejthette véleményét, az eredmény pedig szemléletes:

private health forum kononseg szavazas viszony

A legnagyobb kockázat mégis az erőforrások oldalán található. Erre Lantos Csaba, a Lantos Vagyonkezelő tulajdonosa mutatott rá, amikor úgy fogalmazott, hogy az egészségügyben pedig a legfőbb és a legszűkösebb erőforrás az orvos, és ez elkezdett komoly mértékben drágulni, részben piaci folyamatok következtében, részben kormányzati intézkedések miatt. Arra is emlékeztetett, hogy egyszerű oka volt annak, hogy eladta tavaly a Róbert Magánkórházat: 2016-17-ben a személyzeti költségek erőteljesebben növekedtek, mint az árbevétel, pedig az árbevétel növekedésével is kiugró volt a Róbert Kórház. 

És ne feledjük: a kormány az egészségügyben dolgozók további béremelésére készül, ami tovább erősítheti a bérnyomást a magánszektorban is, hiszen a humánerő tekintetében egymással versenyez az állami és a magán szféra.

Lantos Csaba azt is megjegyezte, hogy az emberek nem totálisan fordulnak el az állami egészségügytől.

A hazai privát intézményvezetők panelbeszélgetésében is előkerült a téma. Kirschner András (Swiss Medical) szerint Romániát követjük az orvosok 4 éves 83%-os béremelésének ígéretével, a magánszolgátatók a bérspirált kihívásként érzékelik. Papik Kornél (Dr. Rose ) ennek kapcsán megjegyezte: egyes szakorvosok olyan bérigényeket támasztanak, amelyeket még a legmagasabb fizetéseket felmutató szektorokban is alig látunk. Varga Péter Pál prezentációjában arra tért ki, hogy a BEK-nél is látványosan emelkednek a személyi jellegű ráfordítások: a bér és járulék összege 2012-höz képest idén 226%-os növekedést mutat. Közben a vezető magyar intézmény arra törekszik, hogy alkalmazásban dolgozzanak nála a szakemberek, idén ez a létszám már elérheti az 500 főt.

BEK beremeles
Forrás: Budai Egészségközpont

Ezzel azonban nem csak Magyarországnak kell megküzdenie. Mihai Marcu előadásában azt emelte ki ugyanis, hogy az orvosok megtalálása és az állami bérekkel való verseny a legnagyobb kihívás, a tavalyi 3000-4000 eurós romániai orvosi béremelés nagy kihívás elé állította a magán-egészségügyi szolgáltatókat. De a Doctorlink alapítója, a Londonból Budapestre érkező Andrew Gardner szintén arról beszélt, hogy az ellátások drágulása és a kereslet folyamatos növekedése mellett óriási kihívás a szektorban a munkaerő hiánya.

Végh Attila egészségügyi menedzser előadásában szintén utalt a komoly kihívásokra. Mert amellett, hogy mostanában az egészségügyi befektetések legizgalmasabb éveit éljük és a közép-kelet-európai régióban a jövedelmek növekedése látványos profitnövekedésben csapódott le, Magyarországon is konszolidáció várható. Hozzátette:

áttörés várható a minőségi ellátás, a transzparencia és a teljesítménymérés területén is, amelyben nem mindenki fog versenyben maradni.

Végh Attila a gyógyítás jövőjéről szóló harmadik szekció panelbeszélgetésében viszont tanácsot is megfogalmazott a privát intézményt működtetők számára. Három olyan területet azonosított, amit nyugodt szívvel ajánl a magánszolgáltatóknak, amire érdemes erőforrást és pénzt allokálni:

  • Betegportálok, ahol tájékoztatást, időpontfoglalást, profil adatokat, csetlehetőségeket, telekonferencia lehetőségeket találnak az ügyfelek.
  • Összehangolt menedzsment, folyamatoptimalizálás. A csapatnak együtt kell dolgoznia, hogy a beteg minél előbb hazamehessen gyógyultan.
  • Back office és automatizáció. 

És mit tesz velünk a Dr. Google?

A harmadik panelbeszélgetésben előkerült a Google egészségügyre gyakorolt hatásának témája is. Végh Attila ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy a Google demokratizálni fogja az ellátást, a hozzáférést. Emlékeztetett a legutóbbi hírre, hogy az Amazon.com megvette a Health Navigator nevű szolgáltatást, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy Alexa okos orvos lesz, egy tünetvizsgáló. Ugyanakkor az nem fog változni a jövőben, hogy a gyógyítás művészete megmarad az orvosnál.

Csabai István, az ELTE Komplex Fizika Tanszékének professzora szintén úgy vélekedett, hogy a mesterséges intelligencia és a digitális forradalom demokratizálódás megy végbe az egészségügyben is. Ez azt jelenti, hogy a szabad szoftver mozgalomhoz hasonlóan az egészségügyben is kialakulnak megosztható rendszerek, amelyeket közösen fejlesztenek betegek, orvosok, fejlesztők és a szabályozó hatóság.

A digitális orvoslás a titok?

A szűkös erőforrásokra az egyik megoldást jelenthetik a digitális megoldások, a telemedicinális fejlesztések, amelyekre Magyarországon is akad néhány példa. Somogyi Tibor, a DokiApp alapítója kiemelte: Magyarországon éves szinten 65,5 millió háziorvosi esetet regisztrálnak, de az esetek 805-ában elég volt az, amit a háziorvos mondott, 10%-ban utalta be a háziorvos kiegészítő diagnosztikára a beteget. Ebből szerinte két dolog következik: az egészségügyi tudásunk nagyon alacsony, és a nagy részét ezeknek a találkozóknak lehetne kezelni telemedicinális megoldásokkal.

Előadásában úgy vélekedett, hogy a telemedicina időt, pénzt és energiát spórol, egyúttal pszichológiai megnyugvást ígér, de még az orvosokat is továbbképzi és edukálja a pácienseket, hogy ne a Dr. Google-t használják. A rendszerükben már 200 szakember vesz részt, akik egy online teszten, egy videóinterjún és egy személyes találkozón kerülnek kiválasztásra. Szerinte az orvosokat két táborra lehet osztani: egyrészt vannak, akik az új megoldással kapcsolatban szkeptikusok és a rossz kérdéseket teszik fel, a másik csoportban találhatók a nem szkeptikusok és akik a jó kérdéseket teszik fel. Ez utóbbi csoporttal haladnak előre.

Abban bízik, hogy a betegút megváltozik a telemedicinális szolgáltatásoknak köszönhetően. A tervekről szólva kiemelte:

Nem fogunk csak Magyarországon megmaradni. Validációs piacként tekintünk az országra az üzleti modell szempontjából.

A konferencia negyedik panelbeszélgetésében a hazai piacon, a fogyasztók számára elérhető online megoldásoké volt a terep. Itt is előkerült a Google megkerülhetetlen szerepe. Ordódy Viktória, a Teladoc Hungary üzletfejlesztési vezetője elárulta, hogy a Google és az Amazon dolgozói rendelkeznek egy egészségügyi applikációval a telefonjukon és ez a Teladoc. Nem érezzük ezeket a cégeket versenytársaknak - mondta. Gáspár Péter, a MediCall alapítója kiemelte: mindenki a Google-ön keresztül indul el, ezért minden szolgáltató ott akar lenni, ezért inkább egy lehetőségként kell tekinteni rá. Straub Fanni, a FoglaljOrvost.hu alapítója is arra mutatott rá, hogy egyre fontosabbá válik, hogy ki látható a keresőben. Még a szóban ajánlott orvosokat is ellenőrizzük kereséseink során - mondta.

Képeken a hazai magánegészségügyi piac legnagyobb rendezvénye:

Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

értékesítési vezető

értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
coronavirus