Előfizetői tartalom

Veszélyben a dollár dominanciája

Portfolio
A világ devizatartalékának számító amerikai dollár évtizedek óta a világ kedvenc fizetőeszköze volt. Viszont most kifejezetten befolyásos országok akarják a dollár dominanciáját felszámolni - figyelmeztet Anne Karin, a Analyses of Global Security intézet elemzője. A fő indok a dollár trónról való letaszítása mögött az, hogy a dollárban kereskedő országok ezáltal az amerikai igazságszolátatásnak vannak kitéve. A dollár mögül kiválni vágyó befolyásos országok között van Oroszország, Kína, de az Európai Unió is.

Az IMF szerint a dollártartalékok aránya sose volt ilyen alacsony, míg a kínai jüan 20 éves csúcsot állított be, de még az eurónak is sikerült növelnie az arányát. A dollár szerepe 2013 óta nem volt ilyen alacsony a világkereskedelemben, és ennekjó oka van: több ország is csökkenteni akarja a dollár dominanciáját. Anne Korin, a Analysis of Global Security intézet kutatója...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái