shutterstock_1487448533
Gazdaság

Veszélyben a dollár dominanciája

Portfolio
A világ devizatartalékának számító amerikai dollár évtizedek óta a világ kedvenc fizetőeszköze volt. Viszont most kifejezetten befolyásos országok akarják a dollár dominanciáját felszámolni - figyelmeztet Anne Karin, a Analyses of Global Security intézet elemzője. A fő indok a dollár trónról való letaszítása mögött az, hogy a dollárban kereskedő országok ezáltal az amerikai igazságszolátatásnak vannak kitéve. A dollár mögül kiválni vágyó befolyásos országok között van Oroszország, Kína, de az Európai Unió is.

Az IMF szerint a dollártartalékok aránya sose volt ilyen alacsony, míg a kínai jüan 20 éves csúcsot állított be, de még az eurónak is sikerült növelnie az arányát.

A dollár szerepe 2013 óta nem volt ilyen alacsony a világkereskedelemben, és ennekjó oka van: több ország is csökkenteni akarja a dollár dominanciáját.

reserves reuters

Anne Korin, a Analysis of Global Security intézet kutatója szerint egyre több ország fordul el a dollár használatától, mint fő valutatartalék. Úgy látja, hogy nem egy drámai valutatartalék-váltásról lesz szó, amikor a dollár globális tartalék szerepét lecseréli majd egy másik valuta.

Történelmileg a dollár egy eléggé ritka eset arra, amikor egy fiát pénznem tölti be a tartalékszerepet.

A jövőt nem lehet megjósolni, viszont a dollarizáció-ellenes folyamatok elindultak, vegyük csak az euró 1999-es létrehozását, ami rövid idő alatt a második valutatartalékká vált a dollár után.

Az országok nagy része függetlenedni szeretne az amerikai joghatóságok alól, ami a dollárral való kereskedésből fakad. Az ilyen fajta külső joghatóság akkor is érvényes, ha nem is kereskedünk Amerikában, nincs bejegyzett cégünk vagy tevékenységünk az USA-ban.

Az árukereskedelem nagy része dollárban folyik, ezen belül is az olajkereskedést a dollár dominálja. Viszont az utóbbi időben, például a petro-jüan megjelenésével a petro-dollár alapú kereskedelem minimálisan csökkent, de ez a változás is mutatja a dollarizáció-ellenes törekvéseket.

Nem maga a petro-jüan, ami veszélyes a dollárra, hanem a mentalitás, ami mögötte van.

Donald Trump amerikai elnök hasonló motivációra adott indokot az európai országoknak is, amikor kilépett az iráni megállapodásból és komoly korlátozásokat vezetett be az Iránnal való kereskedésre. Az Európai Unió nem örül annak, hogy ha az USA nem akar kereskedni valakivel, akkor ez effektíve őket is korlátozza a kereskedelemben.

Közben Kína jelentős bankára az Egyesült Államoknak, hiszen nagy mértékben tart magánál amerikai adósságot. Ez a kínai pénzügyi szereplőket azért zavarja, mert ez az adósság az utóbbi időben egyre jobban nőtt és aggódnak azért, hogy Amerika hogyan fogja visszafizetni.

De ez nem feltétlen egyedi megközelítés, Brazília volt miniszterelnöke, Lula de Silva a börtönből úgy nyilatkozott, hogy a BRICS, mint gazdasági csoportosulá,s a dollár dominanciájának csökkentése céljából jött létre annak idején.

Így azt láthatjuk, hogy több ország is jelentős motivációval rendelkezik arra nézve, hogy elmozduljon a dollárközpontú világgazdaságtól. A kérdés nem az, hogy mi lesz a következő valutatartalék a dollár után. Sokkal inkább az várható, hogy ez az egy központú valutarendszer a jövőben diverzifikálódni fog.

Elon musk tesla
STA_1550
parlament országgyűlés
BÉT
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
Keressük hosszú távra a legjobb befektetést.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
parlament országgyűlés