shutterstock_1487448533
Gazdaság

Veszélyben a dollár dominanciája

Portfolio
A világ devizatartalékának számító amerikai dollár évtizedek óta a világ kedvenc fizetőeszköze volt. Viszont most kifejezetten befolyásos országok akarják a dollár dominanciáját felszámolni - figyelmeztet Anne Karin, a Analyses of Global Security intézet elemzője. A fő indok a dollár trónról való letaszítása mögött az, hogy a dollárban kereskedő országok ezáltal az amerikai igazságszolátatásnak vannak kitéve. A dollár mögül kiválni vágyó befolyásos országok között van Oroszország, Kína, de az Európai Unió is.

Az IMF szerint a dollártartalékok aránya sose volt ilyen alacsony, míg a kínai jüan 20 éves csúcsot állított be, de még az eurónak is sikerült növelnie az arányát.

A dollár szerepe 2013 óta nem volt ilyen alacsony a világkereskedelemben, és ennekjó oka van: több ország is csökkenteni akarja a dollár dominanciáját.

reserves reuters

Anne Korin, a Analysis of Global Security intézet kutatója szerint egyre több ország fordul el a dollár használatától, mint fő valutatartalék. Úgy látja, hogy nem egy drámai valutatartalék-váltásról lesz szó, amikor a dollár globális tartalék szerepét lecseréli majd egy másik valuta.

Történelmileg a dollár egy eléggé ritka eset arra, amikor egy fiát pénznem tölti be a tartalékszerepet.

A jövőt nem lehet megjósolni, viszont a dollarizáció-ellenes folyamatok elindultak, vegyük csak az euró 1999-es létrehozását, ami rövid idő alatt a második valutatartalékká vált a dollár után.

Az országok nagy része függetlenedni szeretne az amerikai joghatóságok alól, ami a dollárral való kereskedésből fakad. Az ilyen fajta külső joghatóság akkor is érvényes, ha nem is kereskedünk Amerikában, nincs bejegyzett cégünk vagy tevékenységünk az USA-ban.

Az árukereskedelem nagy része dollárban folyik, ezen belül is az olajkereskedést a dollár dominálja. Viszont az utóbbi időben, például a petro-jüan megjelenésével a petro-dollár alapú kereskedelem minimálisan csökkent, de ez a változás is mutatja a dollarizáció-ellenes törekvéseket.

Nem maga a petro-jüan, ami veszélyes a dollárra, hanem a mentalitás, ami mögötte van.

Donald Trump amerikai elnök hasonló motivációra adott indokot az európai országoknak is, amikor kilépett az iráni megállapodásból és komoly korlátozásokat vezetett be az Iránnal való kereskedésre. Az Európai Unió nem örül annak, hogy ha az USA nem akar kereskedni valakivel, akkor ez effektíve őket is korlátozza a kereskedelemben.

Közben Kína jelentős bankára az Egyesült Államoknak, hiszen nagy mértékben tart magánál amerikai adósságot. Ez a kínai pénzügyi szereplőket azért zavarja, mert ez az adósság az utóbbi időben egyre jobban nőtt és aggódnak azért, hogy Amerika hogyan fogja visszafizetni.

De ez nem feltétlen egyedi megközelítés, Brazília volt miniszterelnöke, Lula de Silva a börtönből úgy nyilatkozott, hogy a BRICS, mint gazdasági csoportosulá,s a dollár dominanciájának csökkentése céljából jött létre annak idején.

Így azt láthatjuk, hogy több ország is jelentős motivációval rendelkezik arra nézve, hogy elmozduljon a dollárközpontú világgazdaságtól. A kérdés nem az, hogy mi lesz a következő valutatartalék a dollár után. Sokkal inkább az várható, hogy ez az egy központú valutarendszer a jövőben diverzifikálódni fog.

15 August 2019, Hessen, Frankfurt/Main: A trader looks at his monitors in the trading room of the stock exchange. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by Frank Rumpenhorst/picture alliance via Getty Images)
Benzinkút
Pörög az építőipar, pörög a gazdaság - De a növekedésnek ára van!
mobiltelefon laptop iphone
cimlap_gáz0127
nemetotrszag ifo index konjunktura gazdasag
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hogyan reagálj a tőzsdei pánikokra, miként profitálhatsz belőle?
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
nemetotrszag ifo index konjunktura gazdasag