Előfizetői tartalom

Veszélyben a dollár dominanciája

Portfolio
A világ devizatartalékának számító amerikai dollár évtizedek óta a világ kedvenc fizetőeszköze volt. Viszont most kifejezetten befolyásos országok akarják a dollár dominanciáját felszámolni - figyelmeztet Anne Karin, a Analyses of Global Security intézet elemzője. A fő indok a dollár trónról való letaszítása mögött az, hogy a dollárban kereskedő országok ezáltal az amerikai igazságszolátatásnak vannak kitéve. A dollár mögül kiválni vágyó befolyásos országok között van Oroszország, Kína, de az Európai Unió is.

Az IMF szerint a dollártartalékok aránya sose volt ilyen alacsony, míg a kínai jüan 20 éves csúcsot állított be, de még az eurónak is sikerült növelnie az arányát. A dollár szerepe 2013 óta nem volt ilyen alacsony a világkereskedelemben, és ennekjó oka van: több ország is csökkenteni akarja a dollár dominanciáját. Anne Korin, a Analysis of Global Security intézet kutatója...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés