Előfizetői tartalom

Nyugaton ledobták az atombombát, de mi még szárazon tartjuk a puskaport

Kovács-Dobák Géza
A világon egyre több jegybank kezd monetáris lazításba, hogy újra fellendítse a gazdasági növekedést és felélessze az inflációt, ám úgy tűnik, a kelet-európai jegybankoknak eszük ágában sincs felülni erre a hullámra. Az Európai Központi Bank újra is indította a válság során használt kötvényvásárlási programját, viszont Kelet-Európa számára az a legjobb út, ha nem csinál semmit és kivár. Régiós kitekintésünkben megvizsgáltuk a csehek, a lengyelek, a románok és szerbek mellett a magyar monetáris politika alakulását.

Szép növekedési kép A régió gazdaságaiban összességében érezhető a globális lassulás, ám a kelet-európai országok növekedése még mindig meghaladja a fejlett országokét. Tavaly az eurózóna GDP-je 2%-kal növekedett, az idén várhatóan 1% körüli lesz a bővülés. A régiós országok ennek ellenére jól teljesítenek, egyedül a gyorsabban lassuló Csehország növekedése...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái