Előfizetői tartalom

Alig emelkednek az árak Magyarországon? Megmutatjuk, miért nem így érzed!

Beke Károly
Globális jelenség, hogy a jegybankok laza monetáris politikája ellenére sincs infláció. Sokan ennek az egyik okát is tudni vélik: szerintük a lakhatási költségek a valósnál kisebb súllyal szerepelnek az inflációs kosárban. Ezek áremelkedésével számolva pedig akár lényegesen magasabb is lehetne az infláció. Erről most kezd beindulni egy vita Európában is, ami végső soron akár a ma ismert inflációs fogalom újraértelmezéséhez vezethet. Most megnéztük, mi a helyzet Magyarországon: mekkora a lakhatási költségek súlya és mi lenne, ha nagyobb lenne.

Nem tudnak inflációt csiholni Európában, megoldanák máshogy Az eurózónában gyakorlatilag 2012 óta nem teljesül az Európai Központi Bank inflációs célja, a jegybank ugyanis tartósan 2 százalék körüli áremelkedési ütemet szeretne elérni. Erre néhány hónapig 2018-ban volt is példa, de azért azt nehéz lenne tartósnak nevezni. Azóta pedig megint alig látszik árnyomás...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái