audi191205gettyeditorial
Gazdaság

Megszólalt az IMF: jövőre teljesen új világ jön a magyar gazdaságban

Az elmúlt években a magyar gazdaság kiemelkedő növekedési ütemet produkált, sokkal ellenállóbbá vált a külső sokkoknak – olvasható a Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön megjelent országjelentésében. 2020-ban komoly fordulat jöhet, hosszú évek után először eshet a növekedésünk a potenciális szint alá. A szervezetnek konkrét javaslatai is vannak Magyarország számára: fenn kellene tartani a költségvetési fegyelmet, és további reformokkal javítani a potenciális növekedésünket, hogy a kedvező tendencia fenntartható legyen.

Elismerték: tényleg kiemelkedő a magyar gazdaság teljesítménye

A jelenlegi bizonytalan globális gazdasági környezetben Magyarország az egyik legmagasabb növekedési ütemet produkálta Európában, a tavalyi 5,1% után 2019 első felében is hasonló ütemű volt a bővülés – emeli ki az IMF negyedik cikk szerinti éves országjelentése, melyet csütörtökön tettek közzé. Kiemelik, hogy a gazdaság jelenleg potenciális üteme felett növekszik, a bérek gyorsan emelkednek, a munkanélküliség pedig történelmi mélyponton van.

Középtávon a Valutaalap elemzése szerint lassul majd a magyar gazdaság növekedése, további reformokra lenne szükség ahhoz, hogy fennmaradjanak a kedvező körülmények. A szervezet szakértői azt jósolják, hogy az idén összességében 4,9 százalék lehet a gazdaság növekedése, majd ez 2020-ban 3,5 százalékra lassul. Középtávon 2024-ig fokozatosan 2,2%-ra lassulhat a magyar gazdaság növekedése.

Az elmúlt évek gazdasági növekedése kapcsán sokszor hallottuk már, hogy az egyszeri tényezők fűtik, a valódi áttöréshez a potenciális növekedésünket is javítani kellene. Az IMF szerint ebben is történt előrelépés, a 2016-os 2,3 százalék után idén már 3,9 százalék lehet a gazdaság „természetes” növekedési üteme, majd jövőre is 3,7 százalékon maradhat.

Vagyis 2016 után jövőre fordulhat elő először, hogy a potenciális szint alatt lesz a növekedésünk, majd ez 2024-ig így is marad. Ezzel csökkenthetnek a gazdaság túlfűtöttségével kapcsolatos félelmek.

A fenti növekedési előrejelzésben továbbra is inkább lefelé mutató kockázatok vannak az IMF szerint a bizonytalan külső környezetnek és a kereskedelmi vitáknak köszönhetően. A szervezet elemzői arra számítanak, hogy a német gazdaság lassulásával a magyar export is nyomás alá kerülhet, ezt csak rontanák az esetleges további kereskedelmi korlátok. A belső kockázatok viszont inkább felfelé mutatnak, a keresleti bumm a vártnál erősebb hatással lehet a gazdasági növekedésre, emellett a foglalkoztatás további emelkedése és a határon túli magyarok bevándorlása is hozhat pozitív meglepetést a növekedés szempontjából.

A magyar hatóságok is hasonlóan látják a kockázatokat, szerintük a német gazdasági problémák begyűrűzése mérsékelt lesz, viszont a háztartások fogyasztása mellett pozitív kockázat lehet a versenyképességi program végrehajtása – olvasható a jelentésben.

Bőven vannak még tennivalóink

Az elmúlt évek gazdaságpolitikai lépései jelentősen csökkentették a gazdaság sérülékenységét, de még ambíciózusabb intézkedésekre lenne szükség a fiskális célok eléréséhez, hogy ismét komoly költségvetési mozgástér épüljön fel

 - vélik az IMF elemzői.

De nézzük a Valutaalap konkrét javaslatait, melyekkel szerintük védekezni tudnánk a gazdaság lassulásával szemben és biztosíthatnánk a költségvetési fegyelmet. A fiskális politikában a szakemberek szerint fontos lenne a középtávú célok teljesítése, ezzel elkerülhető lenne a keresleti nyomás a gazdaságban és komolyabb puffer épülhetne fel, melyet a jövőbeli nehezebb környezetben fel lehetne használni. Hozzáteszik, hogy elsősorban a kiadások és a bevételek szerkezetének javítására kellene koncentrálni.

Az IMF által összeállított reformcsomag 2020-24 között a GDP 1,4 százalékának megfelelő kiigazítást tartalmaz a költségvetésben, ezzel az időtáv végére többletes lehetne a magyar büdzsé. Ez elsősorban a kiadások csökkentését tervezi, a GDP 1,8 százalékával lehetne mérsékelni ezt az oldalt, miközben a bevételek a nemzeti össztermék 0,4 százalékával csökkenhetnének. A konkrét javaslatok:

Két intézkedéshez lábjegyzetet is fűzött a Valutaalap: kiemelték, hogy az állami bérköltségek csökkentését nem a bérek mérséklésével, hanem az állami szektor karcsúsításával kellene elérni például összevonások eredményeként, és részben ez a racionalizálás válthatná ki az állami fogyasztás csökkentését is.

A fentieken túl az általános közlekedési támogatások és rezsitámogatások célzottabbá tételét javasolják Magyarországnak, elsősorban a szegényebb rétegek számára kellene ezeket a támogatásokat nyújtani.

A jelenlegi monetáris politikai irányultság rövidtávon fennmaradhat a nagy nemzetközi jegybankok lazításának és a lefelé mutató globális kockázatoknak köszönhetően, viszont a jegybanknak is figyelnie kell a belső keresleti nyomásra – emeli ki a Valutaalap. Emellett szükséges az ingatlanpiac figyelemmel követése, és az MNB-nek meg kellene fontolnia a keresletösztönző lépéseinek leállítását.

A gazdaságpolitika terén az országjelentés hangsúlyozza, hogy a versenyképesség javítása kell, hogy legyen a cél a jövedelmek további felzárkózása mellett, illetve orvosolni kellene a demográfiai kihívásokat. A versenyképesség javításán belül különös figyelmet kellene fordítani az üzleti környezet javítására, elsősorban a kkv-k számára, a bürokrácia csökkentésére és a munkaerőpiaci részvétel növelésére. Utóbbi eszköze lehet a közmunkaprogram további leépítése és a felnőttképzés erősítése.

A fenti ajánlások hasonlók ahhoz, amiket az elmúlt években tettünk, de ezek mértéke kisebb köszönhetően a kedvező költségvetési- és adósságkilátásoknak – ismeri el az IMF. A szervezet szerint, ha a kormány végrehajtja a fenti évente 0,3 százalékpontos kiigazítást a költségvetésben, akkor az államadósság 2024-re a GDP 50 százalékára csökkenhet. Ha nem valósul meg ez a kiigazítás, akkor alapesetben 56,2 százalékos adósságra számítanak. Ha pedig ezen felül további megtakarításokat tud elérni a kormány, akkor azt infrastruktúrakiadásokra fordíthatja, hogy ellensúlyozza a csökkenő uniós forrásokat a következő években.

Címlapkép: Laszlo Balogh/Getty Images

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
dzsudzsak balazs focista