STA_3308
Gazdaság

Megszólal a sztárközgazdász, aki szerint Magyarország kiléphet az EU-ból

A következő három évben tíz-húsz százalék annak esélye, hogy Magyarország valóban lépéseket tesz az Európai Unióból való kilépés felé – mondta a Portfolionak adott exkluzív interjúban Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza. A szakember a múlt héten mindenkit megdöbbentett azzal a jóslatával, hogy jövőre akár az EU-kilépés mellett is dönthet a magyar kormány, ennek hátteréről kérdeztük most.

A múlt héten sokkolt minket azzal, hogy szokásos éves meghökkentő előrejelzései közé bekerült az is, hogy Magyarország 2020-ban lépéseket tehet az EU-ból való kilépés felé és 375-ig zuhanhat a forint az euróval szemben. Mekkora lehet ennek a reális esélye?

Nagyon nehéz erre válaszolni, hiszen egy politikai folyamatról beszélünk, ami matematikailag teljesen random. De szerintem elnézve Magyarország jelenlegi pozícióját, az EU-ellenes retorikát és az EU 7-es cikk szerinti eljárás kockázatát nem vehető nullára ez az esély.

Azt mondanám, hogy a következő három évben tíz-húsz százalék esélyt látok egy magyar kilépésre, ami persze azt jelenti, hogy még mindig 80-90 százalék az esélye ennek ellenkezőjének.

Hogy készülnek a mostanihoz hasonló meghökkentő előrejelzések a Saxonál? Hány lehetséges jóslatból választják ki végül a tízes listát? A legvalószínűbbeket veszik fel végül a listára?

Általában 50-100 különböző témánk és ötletünk van. Az idei fő témánk „A bomlás motorjai”, Magyarország pedig jól passzol ebbe. Egyrészt már jelenleg is van egy érzékelhető súrlódás az EU és a magyar kormány között, másrészt a jóslatunkkal akarjuk jelezni azt is, hogy mindez visszafordulást jelent a 2004-es uniós bővítéshez képest, amit eddig az Európai Unió legnagyobb győzelmeként értékeltek.

Ma Európa sokkal megosztottabb kelet-nyugati irányban, mint észak-déli dimenzióban. Nekünk pedig fontos, hogy erre figyelmeztessük az ügyfeleinket, hogy valós külső kockázatként számoljanak ezzel.

Ha most kellene tippelnie, akkor a tíz meghökkentő jóslat melyike fog a legnagyobb eséllyel megvalósulni 2020-ban?

Szerintem az Európán belüli feszültségek kiéleződése és a totális demokrata-győzelem az amerikai elnökválasztáson a legvalószínűbb. A Magyarországra vonatkozó előrejelzésünk teljesülésére látok a legkisebb esélyt 2020-ban, de a következő öt évben akár realitás is lehet az ország kilépése az EU-ból. Már csak a folyamat időigénye miatt sem kerülhet erre sor jövőre, ezért is fogalmaztam úgy, hogy a magyar kormány „lépéseket tehet” a kilépés felé.

A Saxo Bank 2020-ra vonatkozó meghökkentő előrejelzései

1. Beszakad a chipgyártók árfolyama.
2. A stagfláció az értéket a növekedés elé helyezi.
3. Az EKB megosztott lesz és kamatot emel.
4. Megtorpan a zöldenergia terjedése.
5. A dél-afrikai rand meredeken gyengül miután a világ elvágja a rezsim hitelcsatornáit.
6. Trump meghirdeti az „Amerika mindenek előtt" adót.
7. Svédország komoly költekezésbe kezd.
8. A demokraták mindent visznek az USA-ban.
9. Magyarország kilép az EU-ból.
10. Ázsia digitális tartalékvalutát indít.

Mióta számol reális eshetőségként a magyar EU-kilépéssel? Októberben a Portfolio konferenciáján adott elő Budapesten, az akkori tapasztalatok megerősítették ebben?

Az Európán belüli kelet-nyugat szembenállás elég régóta foglalkoztat, de a budapesti konferencián tapasztaltak miatt döntöttem úgy, hogy foglalkozom ezzel az idei meghökkentő előrejelzésekben.

A Portfolio olvasói nagyobb esélyt adnak a kilépésre

A múlt héten megszavaztattuk olvasóinkat is Steen Jakobsen meghökkentő jóslatáról. A Portfolio szavazásán több mint 15 ezer szavazat után az olvasók 70 százaléka nem hisz abban, hogy a magyar kormány lépéseket tenne az EU-ból való kilépés felé. Hasonló volt a szavazási arány arra a kérdésre is, hogy 2030-ban még uniós tag lesz-e Magyarország: a válaszolók 70 százaléka szerint igen, 30 százalék viszont a jelek szerint elképzelhetőnek tartja a kilépést.

Érzem a nyilvánvaló különbséget az EU-ellenes és a Brüsszel-ellenes retorika között, és azt gondolom, hogy a jelenlegi uniós költségvetési ciklus forrásainak kifutásával politikai motiváció is lehet, hogy tovább romoljon Magyarország és az EU viszonya, hogy ezzel esetleg jobb alkupozícióba kerüljön a magyar kormány.

Vagyis az októberi budapesti látogatásom megerősítette bennem a magyar kormány és az EU közti szembenállás képét, a lehetséges politikai motivációt és az egyébként is formálódó jóslatot.

Úgy fogalmazott, hogy „a magyar kormány lépéseket tehet 2020-ban az EU-ból való kilépés felé”. Mik lehetnek ezek a lépések? Hogy képzeli el a folyamatot a gyakorlatban? Kiírhatnak például egy népszavazás, mint az Egyesült Királyságban?

Az első lépés az lehet, ha az EU a 7-es cikk értelmében korlátozza Magyarország szavazati jogát és az uniós forrásokat. A teljes pénzbefagyasztásra lehet az Magyarország válasza, hogy elindítja a kilépési folyamatot. Az egyelőre kérdéses, hogy mindezt egy népszavazással akarják-e megerősíteni.

Jakobsen Steen
Saxo Bank, vezető közgazdász, befektetési igazgató
Steen Jakobsen 2000-ben csatlakozott a Saxo Bankhoz, 2009 óta vezető közgazdász és befektetési igazgató. Fő területe az eszközallokációs stratégiák kidolgozása, átfogó makrogazdasági és politikai hely
Tovább
Steen Jakobsen 2000-ben csatlakozott a Saxo Bankhoz, 2009 óta vezető közgazdász és befektetési igazgató. Fő területe az eszközallokációs stratégiák kidolgozása, átfogó makrogazdasági és politikai hely Tovább

Steen Jakobsen előadóként vett részt októberben a Budapest Economic Forum 2019 rendezvényünkön:

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
koronavirus2