Előfizetői tartalom

Totális változás jön a fizetéseknél: így néz ki a jövő pénze

A jövő pénze lényegében digitális, de hogy a jegybankok milyen szerepet fognak játszani az átállási időszakban, azt az elkövetkező 20 év dönti el – mondta el Tobias Adrian a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Monetáris és Tőkepiaci Osztály igazgatója és Tommaso Mancini-Griffoli az osztály helyettes vezetője a Portfolionak adott interjúban. A két szakértő egy szintetikus megközelítést javasol a jövő pénzére: egy állami-magán partnerséget a digitális jegybankpénz (CBDC) bevezetésére. Hogy fog 2040-re megváltozni a bankolás a digitális készpénzzel a forgalomban? Mennyire lesz elterjedt a CBDC a mindennapi életben? Milyen előnyei lesznek a fogyasztók számára a digitális készpénznek?

Néhány szó a digitális jegybankpénzről: Digitális jegybankpénz (CBDC): A digitális jegybankpénz a készpénz digitális formája. Ugyan létezik digitális számlalapú jegybankpénz, a CBDC azonban abban különbözik a digitális (kereskedelmi) számlapénztől, hogy a mögöttes fedezet nem a kereskedelmi bankoknál van, hanem a jegybanknál, így végső soron a jegybank tartozik nekünk....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés