Gazdaság

"Elfogadhatatlan, hogy valaki heteket várjon egy magánrendelésre"

Portfolio
Robbanásszerűen fejlődik a magánegészségügyi piac, gombamód szaporodnak a magánklinikák. Mégis hogyan lehet a sokszereplős piacon fennmaradni? Milyen nehézségeket okoz a hétköznapi működésben, hogy egyre több a szereplő a szektorban? Hogyan lehet megtartani ebben a környezetben a pácienseket? Többek között erről beszélgettünk a 2009 óta létező, elsősorban mozgásszervi panaszokra specializálódott Emineo Magánkórház egyik alapító-tulajdonosával, Dr. Börzsei-Knoll Veronikával.

2018. áprilisa óta foglalkozik az Emineo fekvőbeteg-ellátással. Mik a legnagyobb kihívások a mindennapi működés során?

Két ortopédiai ellátásra felszerelt műtőt alakítottunk ki a legmagasabb gépészeti- és légtechnikai (a legmodernebb steril klíma - szerk.) berendezésekkel, 10 kórtermünk van, 18 ággyal. A magánkórház megnyitásához fel kellett állítanunk a teljes nővéri, műtéti asszisztensi, valamint aneszteziológiai  gárdát. Ez nem volt könnyű feladat, hiszen óriási a szakemberhiány az egészségügyben.

Jelenleg is az egyik legnehezebb, állandó feladatunk a magasan képzett kollégák megtalálása, akik be tudnak illeszkedni, fel tudják venni egy magánkórház ritmusát.

A másik nagy kihívás a műtétek megszervezése. Ahogy a legtöbb magánintézménynél, úgy nálunk is zömében megbízásos orvosok dolgoznak. Van egy főállásuk valamelyik állami intézményben, amellett vállalnak mellékállást. Nagyon precíz szervezést igényel, hogy mind az orvos, mind a páciens igényeit szem előtt tudjuk tartani, ez egy alapos koordinátori feladat.

Egyre több a piaci résztvevő a magánegészségügyi szektorban. Hogyan lehet megtartani ebben a környezetben a pácienseket?

Már nem olyan egyértelműen könnyű az út, mint idáig volt, az utóbbi egy évben gombamód szaporodnak a magánintézmények. Biztosan tőlünk is visznek el betegeket, ez egyszerű matematika. Ennyi fizetőképes beteg nincs jelenleg Magyarországon.

A piaci szereplőket több csoportba lehet sorolni.Az Emineo Magánkórház egy tisztán privát finanszírozású, mozgásszervi profilú magán intézmény.

A pácienseket illetően, azt gondolom, az idő és a minőségi szolgáltatás a legfontosabb tényező. Már a magánszolgáltatóknál is van várakozási idő, véleményem szerint azonban elfogadhatatlan, hogy valaki heteket várjon egy magánrendelésre.

Mi egy héten belül mindenkinek biztosítunk időpontot. Túltelítettek  a rendelések, hosszabbítások is vannak, de ez kulcsfontosságú kihívás, amelynek meg kell felelnünk. A másik, hogy alkalmazkodni kell a betegek elvárásaihoz, maximálisan kielégítve az igényeiket valóban magas színvonalat biztosítva.

Mi nem olyan magánkórház vagyunk, ahol 4-kor véget ér a rendelés.  Az  baleseti ellátás minden nap 0-24-ben elérhető, és a pácienseknek nem kell hosszú órákat várakozniuk, hogy foglalkozzanak a sérüléseikkel,  panaszaikkal.

cikkbe_kép
Dr. Börzsei-Knoll Veronika, az Emineo Magánkórház egyik alapító-tulajdonosa

Egyre többen választják a magánegészségügyet. Az Emineo-nál volt érzékelhető változás a betegszámot tekintve?

A hozzánk érkező páciensek száma évről évre nő. A járóbeteg-ellátásban 95 százalékban magyarokat látunk el, de az utóbbi években nőtt a Magyarországon élő külföldi pácienseink száma is. Ez a tendencia a fekvőbeteg-ellátásban is érezhető már.

Jellemzően milyen problémával keresik fel a betegek a járó- és a fekvőbeteg-ellátást?

Ez egy mozgásszervi problémákra specializálódott kórház, ortopédiai és traumatológiai esetekre fókuszálunk. Vannak társszakmák a járóbeteg-ellátásban, amik részben egy műtét-előkészítéshez szükségesek, ilyen a fül-orr-gégészet, az aneszteziológia, vagy az urológia például, de ezek kis százalékban vannak csak jelen nálunk.

Gyakran találkozunk csuklótöréssel és bokasérüléssel, sokan keresnek fel minket bokaficam, szalagszakadás vagy porcsérülés miatt is.  A férjem, Dr. Knoll Zsolt specialitása az elülső keresztszalag-szakadás anatómiai, kétköteges pótlása. A páciensek másik nagy csoportja térdprotézis-beültetés miatt jön hozzánk. Nálunk a protézisek egyedi sablon által, teljesen egyénre szabottan készülnek. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a páciens térdéről  MR vizsgálat készül, az alapján készítik el a háromdimenziós sablont, amit a műtét során használunk. A csípőprotézis műtéteinket izomeltolásos technikával végezzük, ennek következtében az izmok nem sérülnek, így sokkal gyorsabb a rehabilitáció.

Én leginkább boka és lábsebészeti beavatkozásokkal foglalkozom. Nagy esetszámban operálok modern lábsebészeti technikával lábdeformitásokat pl. bütyök, kalapácsuj, szabóbütyök, illetve bokaszalagplasztikákat, boka tükrözéseket. A vállsebészeti profilunk szintén magas színvonalú, elérhetők a különböző válltükrözéses beavatkozások, illetve vállprotézis beültetések.

Terveznek további szolgáltatásokat bevezetni, fejleszteni?

Látjuk, hogy van igény a gyermektraumatológiára, több egykori betegünk is jelezte ezt felénk. Hosszú volt az út, míg eljutottunk odáig, hogy gyerekeket is tudjunk fogadni.  Egyrészt alapfeltétel volt a megfelelően szakképzett orvosgárda, másrészt a technikai háttér, de mostanra minden feltétel adott. A legújabb technológiát alkalmazzuk majd, ezzel is kitűnve a többi piaci résztvevő közül.

A cikk megjelenését az Emineo Magánkórház és Baleseti Ügyelet támogatta.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
standard and poors