Gazdaság

Átalakítaná a gyógyszerimportot Amerika

MTI
Az amerikai kormány az árak letörése érdekében a gyógyszerimport átalakítását tervezi - jelentette be az emberi erőforrások és egészségügy minisztériuma szerdán Washingtonban.

A reformtervezet Kanadából és más országokból származó, az amerikaiaknál gyakorta olcsóbb gyógyszerek importjának engedélyezését irányozza elő.

"Történelmünk során korábban egyetlen amerikai elnök sem kérte fel az FDA-t (amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság), hogy nyissa meg kapuit Kanadából származó biztonságos gyógyszerek előtt" - fogalmazott Alex Azar miniszter egy telefonos sajtókonferencián. A tárcavezető "történelminek" minősítette a reformot.

Az amerikai kormányzat már július 31-én jelezte a várható reformot - amely Donald Trump korábbi választási ígéreteinek egyike -, szerdán pedig a minisztérium nyilvánosságra hozta a konkrét szabályzókat is.

Az egyik rendelkezés felhatalmazza az Egyesült Államok tagállamait, hogy hívjanak létre olyan programokat, amelyek alapján a Kanadában már orvosi receptre felírt gyógyszereket forgalmazhatják. Az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóságnak (FDA) engedélyeznie kell e programokat, lehetővé téve ezzel azt, hogy az adott tagállamok importálhassák a szükséges kanadai medicinákat.

Több tagállam, köztük például a Kanadával határos Vermont és New Hamsphire már jelezte, hogy szándékában áll ilyen jellegű egészségügyi program kialakítása.

E programok azonban csak tabletták importjára vonatkozhatnak és egy 2003-ban hozott és változatlanul érvényben lévő törvény értelmében nem irányozhatják elő úgynevezett "biológiai gyógyszerek" (gyakran fagyasztást igénylő oltóanyagok, vérkészítmények, hormonok) importját. Így például nem lesznek behozhatóak az Egyesült Államokban drága inzulin-készítmények sem.

A szövetségi minisztérium másik rendelkezése lehetővé teszi az amerikai gyógyszergyártóknak, hogy a laboratóriumukban kikísérletezett és eddig csakis más országokban engedélyeztetett és forgalmazott készítményeiket az amerikai piacon is forgalomba hozhassák.

Elemzők szerint e második rendelkezés jelzi az amerikai egészségügyi rendszer abszurditását. A gyógyszertárak  és a biztosítótársaságok miatt ugyanis a gyógyszergyárak gyakran nem képesek csökkentetni áraikat, s az ugyanazzal a hatóanyaggal készült, de külföldön forgalmazott gyógyszereik külföldön olcsóbbak, mint az Egyesült Államokban.

koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronvavirus