gyári munkás factory worker dolgozó gyár
Gazdaság

Kiderült, hol keresnek a legtöbbet a magyarok

Portfolio
Budapesten és a nagyvárosokban a legmagasabbak a(z adóköteles) jövedelmek Magyarországon, derült ki a KSH térképeiből. A kelet-nyugati törés továbbra is tetten érhető, az Alföld, Észak-Magyarország és Dél-Dunántúl határ menti területein élők rendelkeztek a legalacsonyabb adóköteles jövedelemmel. Az átlagkereset a fővárosban 1,8-szerese a legalacsonyabb, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeinek.

Tavaly 5,1 millióan fizettek személyi jövedelemadót Magyarországon, ezer lakosra 509 adófizető jutott, ez az arány a Dunántúl északi, valamint az Észak-Alföld középső részén volt a legmagasabb. A járások háromnegyedében a mutató nem érte el az országos átlagot, a legalacsonyabb értékek – összefüggésben a munkaerőpiaci helyzettel – az ország észak-keleti és déli, (nagyrészt) határ menti járásait jellemezték.

szja1

Az egy adózóra jutó személyijövedelemadó-alapot képező jövedelem összege tavaly 2,8 millió forint volt. A magasabb keresetekkel összefüggésben az egy adófizetőre jutó adóalap összege a fővárosban, illetve vonzáskörzetében, valamint Közép- és Nyugat-Dunántúl egyes járásaiban, illetve a nagyvárosok körzetében volt a legnagyobb. Ezzel szemben.

szja2

2018-ban az adófizetők 13%-ának volt 5 millió forintnál magasabb adóköteles jövedelme. Ennél magasabb arány döntően a fővárosban és az ahhoz közeli járásokban, valamint Közép- és Nyugat-Dunántúl egyes járásaiban – összességében a járások 29%-ában – volt jellemző. A járások ötödében – főként Észak-Magyarországon, Észak-Alföldön és Dél-Dunántúlon – a legmagasabb jövedelműek aránya 6,4% alatt volt.

szja3

Az utóbbi években számos tényező, többek között a gazdasági konjunktúra, a minimálbéremelés vagy a különféle adókedvezmények következtében jelentősen emelkedett az átlagos bérszínvonal. 2018-ban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete – a kedvezmények figyelembevétele nélkül – 219 ezer forintot tett ki. Ennél magasabb nettó átlagkereset Budapesten és Győr-Moson-Sopron megyében volt, a rangsor végén pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Nógrád megye állt. Az átlagkereset a fővárosban 1,8-szerese a legalacsonyabb, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeinek, ez a jelentős különbség többek között az eltérő foglalkoztatásszerkezettel függ össze.

szija4

Címlapkép: Getty Images

kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
kórház