kínavírua200127
Gazdaság

Bedöntheti a világgazdaságot a pusztító koronavírus?

Egyelőre megállítani próbálják csak a világszerte terjedő koronavírust, azonban a szakértők már a lehetséges gazdasági hatásokat is próbálják számba venni. Sok múlik persze azon, mikorra sikerül megállítani a járványt, de az biztos, hogy elsősorban a kínai gazdaság számára lehet majd fájdalmas az eddig nem ismert betegség, azon keresztül viszont a világgazdaságra is negatív hatással lehet.

Rohamosan terjed a vírus

Vasárnap estére már 80-an haltak bele Kínában a koronavírusba, a fertőzöttek száma pedig meghaladta a 2700-at. Annak ellenére, hogy a hatóságok igyeksznek megfékezni a betegség terjedését, egyre több országban jelennek meg fertőzöttek.

A kínai kormány hétfői közlése szerint öt koravírusos beteg van Hongkongban, kettő pedig Makaón. Szórványos eseteket jelentettek Thaiföldről, Tajvanról, Vietnamból, Szingapúrból, Malajziából, Nepálból, Franciaországból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából.

Azt a kínai hatóságok is elismerik, hogy a koronavírus rövidtávon fontos tényező lehet az ország számára, minden bizonnyal a gazdaságot is érinteni fogja. A közlekedési miniszter-helyettes szombaton azt mondta, hogy a holdújév miatti szabadságolások első napján a közlekedés 28,8%-kal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest. Ebben egyrészt annak volt szerepe, hogy a vírus gócpontjaként azonosított Hopei tartományt szinte hermetikusan lezárták, másrészt az emberek eleve óvatosabbak az utazásokkal látva a vírus terjedését.

A másik azonnali hatás, amitől tartanak, hogy bizonyos gyógyszerekből és egészségügyi eszközökből hiány alakulhat ki. A hírek szerint ez elsősorban az egészségügyi maszkokat és a vírust azonosító teszteket érintheti. A kínai pénzügyminisztérium vasárnap közleményt adott ki arról, hogy 11,2 milliárd jüanos (mintegy 1,6 milliárd dollár) keretet biztosít az egészségügyi beszerzésekre.

Megrogyhat a kínai gazdaság

A közlekedés visszaesése már biztosan hatással lesz a kínai gazdaságra, különösen úgy, hogy a holdújév hagyományosan a csúcsszezon ebből a szempontból az ázsiai országban. Emellett az elemzők szerint elsősorban a szolgáltató szektor, a szórakozás érezheti meg a vírus hatását, hiszen az emberek otthon maradnak, egyre kevesebben mennek moziba, színházba, vásárolni.

A kínai kormány bezáratta a szórakoztató parkokat, sőt néhány különösen érintett városban a McDonald’s és a Starbucks helyi egységei sem nyitnak ki. Az amerikai cégek közül a Ford és a General Motors pedig megtiltotta dolgozóinak, hogy Kínába utazzanak.

A kínaiak egyébként fenntartásokkal kezelik a hivatalos tájékoztatást, hiszen mintegy 56 millió embert helyeztek karanténba, amire korábban sosem volt példa, ezért sokan arra gyanakszanak, hogy a valós halálozási adatok jóval magasabbak a hivatalosan közöltnél. Ezzel párhuzamosan a közösségi oldalakon tömegsírokról kezdtek terjedni képek (természetesen ezek hitelessége mindig megkérdőjelezhető), melyekkel szintén megkérdőjelezik, hogy csak 80 halálos áldozata van a járványnak.

Hiába a korábban sosem látott óvintézkedések, Eric Toner közgazdász már pénteken azt nyilatkozta a CNBC-nek, hogy szerinte a kínai hatóságok nem fogják tudni megfékezni a koronavírus terjedését. A szakember korábban résztvett egy olyan modellezésben, mely szerint egy hasonló vírus megfelelő körülmények mellett világszerte akár 65 millió embert is megölhet. Szerinte a koronavírus esetében az lesz a kulcs, hogyan reagál majd a modern vakcinákra, ha ezeknek ellenáll, akkor akár a milliós számot is elérheti az áldozatok száma világszerte.

Utoljára a SARS volt ilyen

A mostani koronavírus-járványt egyre többen hasonlítják a kétezres évek elején látott SARS-hoz, ami szintén Kínából indult el. Egy 2004-es elemzés szerint akkor 40 milliárd dollárjába került a világgazdaságnak a járvány.

Hétfő reggel kiadott elemzésükben a Danske Bank szakemberei is a SARS-hoz hasonlították a jelenlegi helyzetet, illetve abból próbálták modellezni a lehetséges hatásokat. Szerintük az pozitívum, hogy a kínai kormány most sokkal gyorsabban és erősebben reagált, mint a 2002-2003-as SARS-járvány idején. Ugyanakkor a koronavírus sokkal fertőzőbb, mint a SARS, a kínai közlekedési hálózat pedig rengeteget fejlődött közel húsz év alatt. Ráadásul ma már nagyobb a szolgáltató szektor részaránya a kínai GDP-ben, mint akkor, ez pedig arra utalhat, hogy a gazdasági hatások is jelentősebbek lehetnek. Ma a kínai gazdaság több mint felét már a szolgáltatás teszi ki, ez 2002-ben 42% volt.

Emellett a kínai gazdaság ma sokkal erősebben beágyazott a világgazdaságba, mint a kétezres évek elején. A szolgáltató szektor gyengélkedése ugyan nem érinti majd várhatóan az importot, viszont a kiskereskedelmi forgalomban jelentős az import aránya. A Hopei tartományban életbe lépett karantén miatt pedig a gyárak is hosszabb szünetre kényszerülhetnek, a kieső termelés pedig az inflációt még feljebb nyomhatja.

A SARS-vírus tapasztalatai alapján 2003-ban a kínai kiskereskedelmi forgalom növekedése a korábbi 10%-os ütemről 4,5%-ra zuhant vissza amiatt, hogy az emberek milliói otthon maradtak. A Danske Bank elemzői szerint a hatás hasonló lehet most is, annyi különbséggel, hogy nőtt az online vásárlás szerepe, ami valamennyit tompíthatja a visszaesést.

Hopei tartomány a kínai GDP 4%-át állítja elő, ott szinte teljesen leállt a gazdaság. Éves szinten a tartomány GDP-jének 20 százalékos zuhanása tehát a teljes kínai gazdaságban 0,8 százalékpontos lassulást jelentene – emelik ki az elemzők.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a koronavírus egyébként is törékeny állapotban érte a kínai gazdaságot, hiszen az afrikai sertéspestis miatt az infláció jelentősen emelkedett az elmúlt hónapokban, ami rontotta a bérek vásárlóértékét. Emellett az amerikai-kínai kereskedelmi háború bizonytalansága a beruházásokra volt negatív hatással. Január közepén ugyan az amerikai elnök és a kínai alelnök aláírta a háború első fejezetét lezáró megállapodást, de most a vírus további bizonytalanságot hozhat, lassabban indulhatnak be a beruházások, mint amire korábban számítani lehetett.

Összességében a szakemberek szerint egyelőre nehéz megbecsülni a teljes gazdasági kárt, a növekedés akár egy százalékponttal is lassulhat. Arra lehet számítani, hogy a hatásokat a kínai vezetés majd részben ellensúlyozni próbálja gazdaságélénkítéssel.

Közben a teljes globális növekedés mintegy harmadát adja most Kína, vagyis az ország gazdaságának lassulása 0,3 százalékponttal lassíthatná a világgazdaságot is. Emellett a bizonytalan hangulat az egész világon elterjedhet, a Danske Bank elemzői szerint emiatt a beszerzési menedzserindexekben látható élénkülés megtorpanhat átmenetileg.

Hasonlóan vélekednek a Fitch Solutions szakértői is, akik szerint a szolgáltató szektor lassulása lefelé mutató kockázatot jelent az 5,9%-os kínai növekedési prognózisuk szempontjából. Emellett rövid távon a kínai pénzügyi rendszerre és a jüanra is hatással lehet a kilátások romlása, de komoly piaci összeomlásra nem számítanak.

Címlapkép: Betsy Joles/Getty Images

EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
moszkva_shutterstock-20170929
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
balatonshutter