judyshelton200206
Gazdaság

Visszatérés az aranysztenderdhez? Megvan Trump embere, aki felteheti a koronát az elnökségére

Hamarosan Judy Shelton lehet a Fed Nyíltpiaci Bizottságának új tagja, ha a Szenátus jóváhagyja a jelölését. Ha pedig rajta múlik, akkor lehet, hogy bevezetik a világpénzt és visszatérünk az aranysztenderdhez, legalábbis az eddigi munkássága alapján ezt képviseli. Persze az is benne van, hogy újabb éles fordulatot vesz, és szépen belesimul a jegybanki többségbe. A Feden belül ő lehet „az elnök embere”, aki végre beteljesíti Trump álmát a gyengébb dollárról.

Jön Trump újabb embere

Donald Trump évek óta elégedetlen a Fed kamatpolitikájával, az elnök szerint a jegybank túl magasan tartja a kamatot, amivel hátráltatja a gazdasági növekedést. Ennek eddig csak nyilatkozatokban adott hangot Trump, nyíltan nem avatkozott be a jegybank monetáris politikájába.

A „legmelegebb” talán akkor volt a helyzet, amikor távozott Janet Yellen a Fed éléről, sokan attól tartottak, hogy Jerome Powell majd Trump bábja lesz. Eddig azonban Powell rácáfolt ezekre a félelmekre, mondhatjuk, hogy csalódást okozott Trumpnak. A sajtóban néhányszor azt is felvetették, hogy esetleg az elnök vizsgálhatja annak lehetőségét, hogyan tudná eltávolítani a Fed éléről.

Most úgy tűnik, hogy az elnök más stratégiát választ, legalábbis az elemzők szerint erre utal, hogy a jegybank Nyíltpiaci Bizottságába jelölte Judy Sheltont. Rajta keresztül akarhatja befolyásolni a Fed monetáris politikáját.

Márpedig Shelton Trump gazdaságpolitikájának és az általa helyesnek gondolt monetáris politikának lelkes híve. Igaz, kritikusai felvetik, hogy többször fordult nagyot a véleménye az utóbbi években. Obama elnöksége alatt még bírálta a jegybankot, mivel szerinte az alacsony kamat a „demokratikus kapitalizmus” fegyvere volt, ehhez képest most tartósan alacsony kamatot szorgalmaz.

Shelton szerint egy új, a Bretton Woods-ihoz hasonló egyezményre lenne szükség, hogy a globális monetáris politika keretrendszerét megreformálják. Részben az aranysztenderd felújítása szerepel a céljai között, 2012-ben például arról írt, hogy egy globális jegybankra lenne szükség. A részletekről nem sokat árult el akkor, szerinte ennek a globális jegybanknak arra lenne jogosultsága, hogy a saját eszközeiből vásároljon, melyek például az aranyhoz lennének kötve.

De Shelton 2000-ben még a közös észak-amerikai deviza, az amero ötletét is bedobta, sőt egy globális közös deviza létrejöttét sem tartja ördögtől valónak. Emellett ötletei között volt, hogy a dollárt kössék az aranyhoz vagy a rivális devizák árfolyamához.

A közgazdász az utóbbi évtizedekben rengeteg kritikát kapott véleménye miatt, 1994-ben például Milton Friedman egy tanulmányában úgy kommentálta a Wall Street Journalban megjelent cikkét, hogy

nehéz ennyi hibát összehordani ilyen kevés szóban.

Vagyis a Fed potenciális leendő döntéshozója teljesen mást gondol a monetáris politikáról, mint kollégái többsége. Emellett mindenki csak találgat, melyik énjét látjuk majd a Nyíltpiaci Bizottságban a sorozatos fordulatok után. Ráadásul a Bloomberg és a Wall Street Journal is arról írt, hogy Shelton lehet Powell potenciális utóda a mandátuma végén, vagy „akár előbb is”.

Törvénybe iktatják a gyenge dollárt?

Shelton lehetséges helyzetbe hozása mellett az utóbbi napokban még egy lépés utalt arra, hogy gyökeres fordulatot vehet az amerikai kormányzat devizapolitikája. Kedden véglegesítették azt a törvényjavaslatot, mely szerint a jövőben szabadon kivethetnének védővámokat azokkal az országokkal szemben, melyek szerintük manipulálják a devizájukat. Hasonló rendszer jelenleg is működik, azonban nem kellene a jövőben hivatalosan devizamanipulátornak minősíteni egy országot, elég lenne hozzá a szubjektív vélemény. Jelenleg ilyen helyzetben az amerikai kereskedelmi minisztériumnak kell először egy feketelistára felvenni az adott országot, utána fenyegethetik őket szankciókkal.

Az új törvény nem jelent komoly változást, viszont hivatalossá teszi Trump eddigi „gyenge dollár” politikáját – kommentálta a Commerzbank elemzője szerdán a lépést. Szerinte furcsa, hogy erre nem reagált a dollár az utóbbi napokban.

Kereskedés EUR/USD devizapárral az Alfa Traderen! Start

Az utóbbi időszakban a devizamanipulátor jelzőt elsősorban Kínára használta az amerikai vezetés, ezért különösen érdekes a jelenlegi javaslat időzítése. A januárban aláírt első körös kereskedelmi megállapodásban ugyanis állítólag szerepelt, hogy az USA leveszi Kínát erről a feketelistáról. Azóta persze megint éleződött a feszültség, az ázsiai ország ugyanis visszautasította a koronavírus terjedésével kapcsolatos amerikai kritikákat, illetve pánikkeltéssel vádolta az amerikai kormányzatot.

A Reuters cikke szerint Kína mellett Németországot, Olaszországot, Írországot, Japánt, Malajziát, Szingapúrt, Dél-Koreát, Vietnámot és Svájcot fenyegetheti az amerikai kormány lépése. Jelenleg ők szerepelnek a pénzügyminisztérium figyelőlistáján, mint potenciális devizamanipulátorok.

Szakértők szerint az új amerikai gyakorlat azért lehet problémás, mert egyrészt nem felel meg a WTO szabályainak, másrészt nehéz objektíven mérni, mikor és mennyire alulértékelt egy deviza a dollárral szemben.

Címlapkép: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

olaszország vírus koronavírus
orvos labor egészségügy kórház
Vágó László interjú
koronavírus vírus labor
forint200117
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
koronavirus2