Előfizetői tartalom

Ebben az évezredben még nem láttunk akkora államadósság-csökkenést, mint tavaly

Portfolio
2019 végén 66,4%-os volt a GDP-arányos államadósság - derül ki a Magyar Nemzeti Bank ma megjelent statisztikai jelentéséből. Egy év alatt közel 4 százalékponttal mérséklődött a ráta, ami elsősorban a gyors gazdasági növekedés, másodsorban a viszonylag fegyelmezett költségvetési politika magyaráz. Folytatódott ugyanakkor az a minta, hogy a kormány az év végén feléli azokat a költségvetési tartalékokat, amelyek az év során képződnek, így az utolsó negyedév ismét vaskos túlköltekezéssel telt.

Az államadósság 2011 óta csökken, de igazán érdemi, gyors adósságcsökkenést 2017 óta figyelhetünk meg. Ennek oka, hogy a gazdasági növekedés és az infláció felgyorsulásával az adósságráta nevezője, a nominális GDP dinamikusan emelkedik, így viszonylag stabil költségvetési hiánypályával is szépen mérséklődik a mutató. Az államháztartás finanszírozási igénye...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés