hősök tere budapest fejlődés
Gazdaság

Kevesen érnek a magyar sikersztori nyomába - Hihetetlen pénzeket spórolunk meg

Magyarország az élmezőnyben volt a tízéves állampapírhozam csökkenését tekintve 2012 és 2019 között, részben ennek köszönhetően csak Írországban és Görögországban csökkent nagyobb arányban az állam GDP-arános a kamatkiadása, mint nálunk – olvasható az OECD friss kiadványában. Mindez azt jelenti, hogy évente több százmilliárd forintot spórol meg a költségvetés, illetve az elemzés arra is rámutat, miért lépett el a hosszabb kötvények felé Magyarország.

Kevesen tudták lepipálni Magyarországot

Múlt héten megjelent Sovereign Borrowing Outlook kiadványában szokás szerint a tagállamok adósságfinanszírozási tendenciáit vizsgálta a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), a hosszútávú elemzésben Magyarország több mutatóban is kifejezetten jól teljesített.

2012 és 2019 között a magyar tízéves referenciahozam 4,49 százalékponttal csökkent a szervezet adatbázisa alapján, ennél nagyobb esést csak Görögországban, Portugáliában, Szlovéniában, Spanyolországban és Írországban mértek. Érdekesség, hogy az előttünk szereplő országok mindegyikét érzékenyen érintette az eurózóna adósságválsága, megszorításokra, illetve mentőcsomagokra volt szükségük.

A nemzetközi szervezet minden év decemberi átlagos referenciahozamát hasonlította össze, azonban ha 2012 elejétől 2019 végéig nézzük a magyar tízéves hozam alakulását, akkor még ennél is kedvezőbb szám jön ki, az ÁKK adatai szerint nyolc év alatt 7,2 százalékponttal csökkent a magyar referenciahozam. Az eltérés oka az OECD számításához képest, hogy a legnagyobb zuhanás 2012-ben volt, ők viszont csak a decemberi átlagot vették figyelembe.

Az ábrán látszik, hogy a nyolc évből csak egyszer, 2018-ban volt hozamemelkedés, ettől eltekintve folyamatosan esett a tízéves referenciaérték, 2014-ben és 2017-ben is jelentősen, több mint egy százalékponttal.

A tízéves hozam esése két szempontból is pozitív: egyrészt az ország iránti befektetői bizalom egyik fontos mérőszáma, másrészt pedig mérsékli a költségvetés kamatterheit. Az első hatás erejét mutatja, hogy az utóbbi években a magyar kötvények hozamfelára a régiós versenytársakhoz és a nyugat-európai országokhoz képest is jelentősen csökkent.

Százmilliárdokat spórolunk meg évente

Még kedvezőbb a kép, ha a kamatkiadások változását vizsgáljuk: az OECD jelentése szerint 2012 és 2019 között GDP-arányosan csak Írországban és Görögországban csökkent nagyobb ütemben a költségvetés kamatterhe, mint nálunk.

A kamatkiadások változása a GDP arányában 2012 és 2019 között.

Az ábrán látszik, hogy Magyarország esetében több mint 2 százalékponttal esett vissza a GDP-arányos kamatkiadás, ez a jelenlegi 40 ezer milliárd forint körüli magyar nemzeti össztermékkel számolva majdnem ezer milliárd forintos megtakarítást jelent.

Nominálisan persze jóval kisebb mértékben csökkentek a költségvetés kamatterhei, 2013-ban 1350 milliárd forint volt, míg 2020-ra a költségvetés 1111 milliárddal számol, ráadásul ez már emelkedést jelent a korábbi folyamatos csökkenést követően. Közben viszont a magyar GDP erőteljes növekedést mutatott az utóbbi években, ennek köszönhető a relatív pozíció nagyobb javulása.

A kamatkiadások csökkenése azért előnyös, mert egyrészt ez hozzájárult az utóbbi évek fegyelmezett magyar költségvetési politikájához, könnyebb a hiánycélt tartani úgy, hogy kisebb összeget kell a kötvények után kifizetni. Másrészt pedig az így felszabaduló összeget másra fordíthatja a büdzsé, például nagyobb tér van adócsökkentésre, állami beruházásokra vagy akár jóléti kiadásokra.

Ezért kellett az új húszéves kötvény

Az OECD elemzésében van egy olyan ábra is, mely nem túl előnyös Magyarország szempontjából: csak Norvégiában és Észtországban rövidebb a piaci alapú adósság átlagos hátralévő futamideje, mint nálunk.

oecd200304négy
A piaci kötvények átlagos hátralévő futamideje (év)

Ebben persze nincsenek benne a lakossági állampapírok, amik nem minősülnek piacinak, ezek futamideje még alacsonyabb, így lefelé húzná az átlagot. Viszont a piaci állampapírok átlagos futamidejéből is látszik az, hogy a világ egyre inkább elmozdult a hosszabb, nem ritkán extrém hosszú kötvények felé.

Részben erre válaszul vezette be Magyarország januárban az új 20 éves forintkötvényt, melyből egyelőre kéthavonta tart aukciót az ÁKK, vagyis a teljes adósságfinanszírozásban a szerepe egyelőre marginális. Persze adott esetben ha fennmarad a kedvező piaci környezet, akkor innen lehet majd továbblépni. Decemberben a Portfolio-nak adott interjúban Kurali Zoltán, az ÁKK vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy

A fokozatosság híve vagyok. A piacot építeni is kell, nem várhatjuk, hogy ráugorjanak a külföldiek erre az új papírra. Ahhoz, hogy egy új államkötvény sorozat egy globálisan követett indexkosárba bekerüljön, el kell érni egy minimális kibocsátási mennyiséget. Ez egy folyamatos építkezés, ezért nem 50 éves, az majd esetleg egy következő lépés lehet.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus_nagyvaros
boris johnson brexit
joe biden koronavirus
franciaorszagparizs
Küszöbön az összeomlás: Törökország lehet a következő Venezuela
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
koronavirus_nagyvaros