lagarde200304
Gazdaság

Rárúgták az ajtót a piacra a világ jegybankjai, de ez csak a kezdet

Az utóbbi napokban sorra érkeznek a jegybanki nyilatkozatok arról, hogy minden eszközt bevetnek majd a koronavírus gazdasági hatásai ellen. Sőt, az ausztrál és az amerikai jegybank már lépett, kamatcsökkentéssel próbálja ellensúlyozni a lassító hatásokat. Összehangolt akcióról egyelőre nem lehet beszélni, de akár napokon belül a most „kimaradó” fejlett jegybankok is reagálhatnak. Nézzük, mik lehetnek a lehetséges fegyvereik a koronavírus hatásai ellen!

A Fed váratlanul bedobta a követ a vízbe

Kedden váratlanul 50 bázisponttal csökkentette a kamatot a Fed, az indokolás szerint erre azért volt szükség, mert az egyre terjedő koronavírus-járvány új kihívásokat és kockázatokat jelent a jegybank számára. A lépés meglepő volt, bár a piaci és elemzői kamatcsökkenési várakozások folyamatosan erősödtek a megelőző napokban.

A piac szinte teljesen beárazta az 50 bázispontos kamatvágást márciusra, az viszont meglepetés volt, hogy a Nyíltpiaci Bizottság nem várta meg a március 18-i ülést.

Kedd délután óta az a fő kérdés, miért reagált most a Fed, miért nem tudott még két hetet várni. Részben ezért reagálhatott csalódottan a piac a lépésre, ugyanis két logikus magyarázat lehet a fenti kérdésre:

  1. Egyrészt sokan tartanak attól, hogy a jegybanki válaszok nem tudják majd hatékonyan kezelni a kockázatokat, így igazából felesleges volt a kamatvágás, a koronavírus így is-úgy is érzékenyen érinti majd a gazdaságot.
  2. A másik lehetőség, hogy a Fed esetleg többet tud, vagy súlyosabbnak értékeli a helyzetet, mint a többség. Elképzelhető, hogy a jegybank már a járvány amerikai elterjedésére készül, és azt gondolja, hogy a belső óvintézkedések (karantén, áruhiány, egészségügyi ellátórendszer túlterheltsége, a termelés leállása) a vártnál fájdalmasabbak lesznek a gazdaság számára.

Bármelyik is áll a dolog mögött, az mindenképpen elbizonytalanítja a befektetőket, hiszen további kockázatot jelent amellett, hogy a koronavírus gazdasági hatásait önmagukban is nehéz megbecsülni.

Ki lehet a következő?

A szakemberek szerint szinte biztos, hogy a többi fejlett jegybank is reagál majd a Fed keddi lépésére, a kérdés csak az, hogy megvárják-e a következő tervezett kamatdöntés idejét vagy szintén soron kívül lazítanak. A piacon egyre erősebbek az azzal kapcsolatos várakozások, hogy az EKB és a Bank of England is előrébb hozhatja a döntést, a vérmesebbek szerint akár már a héten léphetnek.

Ha a hivatalos menetrendet Nézzük, akkor az Európai Központi Bank (EKB) lehet a következő, hiszen jövő csütörtökön tartja következő kamatdöntő ülését. Az eurózóna döntéshozói a napokban többször üzentek a piacnak, hogy minden eszközzel készek fellépni a kockázatok miatt.

Az ING Bank szerdai elemzése szerint az EKB elutasította, hogy a Feddel összehangoltak lépjen fel, pedig erre lett volna lehetősége, azonban az európai jegybankárok inkább a kivárást részesítették előnyben. A szakértők szerint a jegybank a jövő héten is inkább a szavakkal próbálja majd megnyugtatni a piacokat, mintsem konkrét lépésekkel. Persze ez nem is meglepő annak fényében, hogy a régóta negatív betéti kamat mellett erősen kérdéses a további esetleges csökkentés hatékonysága.

Ugyanakkor nem lehet kizárni, hogy valamilyen lazítással reagál majd az EKB is a koronavírussal, a lehetséges eszköztár:

  • Az alapkamat további esetleges 10-20 bázispontos csökkentése.
  • Új hosszútávú kedvezményes finanszírozási program (TLTRO) indítása a bankoknak, illetve a jelenlegi program keretösszegének emelése.
  • Kiterjesztett eszközvásárlás, például vállalati kötvények vásárlása.

A piac jelenleg 10 bázispontos kamatvágást áraz, de ez még változhat jövő csütörtökig.

A Commerzbank elemzői szerint az újabb jelzésértékű kamatcsökkentés mellett a következő hat hónapra megduplázhatja az eszközvásárlási program keretösszegét a jegybank, így 20 helyett átmenetileg 40 milliárd eurónyi értékpapírt vásárolhatnak. Emellett szóba kerülhet egy új TLTRO-program a kkv-k olcsó finanszírozására, de erről még nem biztos, hogy döntenek.

Bármilyen furcsa is, az EKB után megint a Feden lehet a sor a lazításban, hiszen a keddi rendkívüli lépéssel a március 18-i ülést változatlanul megtartják. Ráadásul akkor jelenik meg a jegybank friss makrogazdasági előrejelzése és az úgynevezett dot-plot a döntéshozók kamatvárakozásairól. Akkor az is kiderülhet, mi volt a rendkívüli lazítás motivációja, valóban a piaci szakértőknél rosszabbnak látja-e a helyzetet az amerikai jegybank.

Az elemzők a következő két ülésen további 25-25 bázispontos kamatcsökkentést várnak a tengerentúlon, ha pedig nem csillapodnak a piaci mozgások és realizálódnak a kockázatok, akkor az év végéig még egy hasonló lépés jöhet.

Egy nappal a Fed után jön elvileg a Bank of Japan kamatdöntése, az ING Bank elemzői szerint a távol-keleti ország is elsősorban az olcsó finanszírozásban láthatja a kockázatok orvosságát. A Bank of England elvileg csak március 26-án dönt, de ahogy említettük egyre több a spekuláció azzal kapcsolatban, hogy nem várnak 3 hétig a válasszal. Az elemzők 25 bázispontos vágást és szintén nem konvencionális lazítást (olcsó hiteleket) várnak a brit jegybanktól.

Címlapkép: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images

koronavirus_nagyvaros
boris johnson brexit
joe biden koronavirus
franciaorszagparizs
Küszöbön az összeomlás: Törökország lehet a következő Venezuela
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus_nagyvaros