orbán viktor koronavírus bejelentés
Gazdaság

Orbán Viktor öt azonnali intézkedést jelentett be

A miniszterelnök a Facebookon megjelent videójában beszélt arról, hogy a kormány a mai ülésén a koronavírus okozta gazdasági kérdésekkel foglalkozott. Orbán Viktor 5 konkrét intézkedést jelentett be, melyek egy része az adósoknak jelent nagyon fontos könnyítést (és várható volt az MNB javaslatai alapján), másik része pedig célzott intézkedéssorozat a járvány által leginkább sújtott ágazatok számára. Cikkünk végén már megtalálható gyorsértékelésünk is.

Ez csak a kezdet

A videó a nagy leterheltség és érdeklődés miatt csak 15 óra után vált elérhetővé a Facebookon.

A bejelentkezését azzal kezdte, hogy a kormányülés szünetében tesz bejelentést, és ezen a kormányülésen fontos, húsbavágó döntéseket hozott a kormány.

"Ez a hetedik nap, a veszélyhelyzet kihirdetése óta megszerveztük Magyarország kollektív önvédelmét, a közös védekezést a világjárvánnyal szemben. Az egészségügyi intézkedésekről folyamatosan tájékoztatunk és ezután is így lesz ez. Az operatív törzs, az akciócsoportok és a járványügyi szervek 24 órában dolgoznak, döntenek és tájékoztatnak" - fejtette ki.

"A kormány mai ülésén tettünk egy lépést előre és gazdasági kérdésekkel foglalkoztunk. Úgy látjuk, eljött az ideje, hogy a járványügyi és egészségügyi kérdések mellett gazdasági döntéseket is hozzunk" - vezette fel a döntéseket. "A világjárvány nemcsak az emberek egészségét veszélyezteti, hanem a munkahelyeket is. Ezért ma olyan döntésekről tárgyaltunk, amelyektől azt várjuk, hogy meg tudjuk védeni a munkahelyeket" - fejtette ki.

Előrebocsátotta, hogy ezek csak az első és legsürgetőbb lépések, amelyet újabbak követnek.

Számíthatnak rá szinte minden nap, hogy a gazdaság újraindítása érdekében számos, újabb döntés születik majd

- vetítette előre.

A konkrét lépések

Majd sorolta:

  1. Az első döntésünk, hogy a magánszemélyek és a vállalkozások, mindenki esetében, a mai napig megkötött hiteleinek tőke és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztjük. (Vagyis a kormány megfogadta az MNB javaslatait.)
  2. Másodszor: a rövid lejáratú vállalkozási hitelek június 30-ig meghosszabbításra kerülnek. (Szó szerint ezt mondta a miniszterelnök, itt feltételezhetően lejáratra utalt - a szerk.)
  3. A holnaptól felvett fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját, a THM-jét a jegybanki alapkamat +5%-ban maximáljuk.
  4. Negyedszer: a gazdaságunk néhány szektora már most súlyos gondokkal küzd, velük folyamatosan egyeztettek, az első javaslatok meg is érkeztek. Ilyen súlyos gondokkal küzd a turizmus, a vendéglátás, szórakoztatóipar, a sport, a kulturális szolgáltatások és a személyszállítás, vagyis a taxisok is. Ezekben a szektorokban a munkáltatói járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedjük. A munkavállalók járulékát jelentősen csökkentjük. Nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük. Az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken. Mindez egyelőre június 30-ig. A kata szerint adózó taxisok általányadó fizetési kötelezettségét elengedjük, június 30-ig. Ezekben a szektorokban a helységbérleti szerződéseket nem lehet felmondani és a bérleti díjakat nem lehet megemelni (cikkünk első verziójában "felszámolni"-t írtunk, a hibáért elnézést kérünk). A turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedjük június 30-ig.
  5. Döntéseket hoztunk a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről. A cél az, hogy a munkaadók és munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással. 

Ezek bonyolult és nehéz kérdések. Az alaprendeletet ma közzéteszi a kormány, a részletszabályokat holnap ismerheti meg mindenki - zárta 5 perces beszédét.

Bővebb gyorsértékelésünk külön cikkünkben olvasható:

A miniszterelnök hitelekkel kapcsolatos bejelentése több elemében követi a Magyar Nemzeti Bank javaslatait.
1. A hitelezési moratórium szükségességéről és megvalósításának lehetséges módjáról itt írtunk részletesen. Ami a másik két hitelekkel kapcsolatos bejelentést illeti:
2. mivel Magyarországon a fogyasztási hitelek döntő többségét (amelyeken belül kiemelt helyet foglalnak el a személyi kölcsönök) alapkamat+5 százalékpont felett hajlandóak csak kínálni a bankok és pénzügyi vállalkozások, ezért a döntést elsődleges hatása az lehet, hogy néhány hónapra leáll a fogyasztási hitelezés Magyarországon (ha csak adminisztratíve elő nem írják ilyen hitelek elérhetővé tételét a bankoknak). Kivételt ez alól a „nulla százalékos”, de legalábbis alacsony THM-mel rendelkező egyes áruhitelek jelenthetik, a részletre történő áruvásárlás lehetősége a járvány nehéz hónapjaiban segíthet a háztartások egy részének (ne feledjük, hogy a törlesztési moratórium csak a már felvett hitelekre vonatkozik a bejelentés szerint). Kérdés, a kiskereskedelmi árakba mennyire fog beépülni ilyen esetekben az alacsony kamatozású áruhitelek jutaléka.
3. egyelőre nem tökéletesen világos a vállalkozások rövid lejáratú hiteleinek június 30-áig történő meghosszabbításáról szóló intézkedés célja, hiszen a törlesztési moratóriummal egyidejűleg valószínűleg egyébként is szükség lesz a hitelek (köztük az idén lejáró lakossági és vállalkozási hitelek) futamidejének a meghosszabbítására (ellenkező esetben valószínűleg le kellene idén írniuk e hiteleket a bankoknak). A rövid lejáratú hitelek megújítása során viszont lehet némi jelentősége a június 30-áig történő meghosszabbításnak a vállalkozások számára, ezzel némi haladékot nyerhetnek azok a cégek is, amelyek tavasszal újították volna meg lejáró hiteleiket.
4. A járulékcsökkentő és adóelengedő intézkedések bizonyos szektorokat céloznak és célzottságuknál fogva óriási kiesést nem okoznak a költségvetésnek (amelyet egyébként alapjaiban ír át a koronavírus az új makrogazdasági feltételek, GDP-pálya miatt). Fontos azt is megjegyezni, hogy nem mindegy, hogy az adó- és járulékelengedési intézkedések hatását milyen pályához viszonyítjuk. Az alappálya még koronavírus-hatás nélkül készült, de a mostani környezetben az alternatív forgatókönyv ebben a 6 szektorban az lenne, hogy elbocsátanak, vagyis így sem-úgy sem lenne járulékbevétele a költségvetésnek. A kormány tehát abban a helyzetben van a válságba került ágazatok esetén, hogy célzottan mentse a menthetőt.
5. A munkaügyi lépéseket egyelőre a részletek hiányában nem tudjuk értékelni.

A teljes videó itt visszanézhető:

Címlapkép forrása: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

koronavirus_nagyvaros
boris johnson brexit
joe biden koronavirus
franciaorszagparizs
Küszöbön az összeomlás: Törökország lehet a következő Venezuela
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
koronavirus_nagyvaros