orbán viktor költségvetés
Gazdaság

Mekkora csomagot jelentett be Orbán Viktor? Kiszámoltuk!

Ha csak a költségvetési hatását nézzük a szerdán ismertetett első gazdaságújraindító csomagnak, akkor azt mondhatjuk, hogy nem méretes a csomag. Az is igaz, hogy ez csak az első lépéssorozat. A Portfolio számításai szerint 40-50 milliárd forintos adóelengedésről döntött a kormány.

Orbán Viktor 5 pontos intézkedéscsomagot jelentett be, ami az első körös gazdaságpolitikai akcióterv a koronavírus okozta nehéz gazdasági helyzet csillapítására. Tegnapi gyorsértékelésünkben megállapítottuk: jó az irány, de túlságosan szűkre szabott és ennél mennyiségében is több kell.

A Portfolio kiszámolta a csomag 4. pontjában felsorolt járulékcsökkentő és adóelengedő intézkedések költségvetésre gyakorolt hatását és ezek a számok is megerősítenek bennünket abban, hogy ennél többre lesz szükség. De az is biztosnak tűnik, hogy ezzel a kormány tisztában van, és hamarosan újabb bejelentések jöhetnek ezen a téren.

Ha a KSH számaiból indulunk ki, akkor a szálláshely-vendéglátás ágazat 120 ezer embernek ad munkát, a szórakoztató és kulturális szektor pedig 43 ezer embert foglalkoztat. Ha az ő esetükben kiszámoljuk a 3 hónapra eső bértömeget (foglalkoztatottak száma és bruttó átlagbérük), akkor azt is tudjuk, hogy a járulékcsökkentések és kedvezmények mit okoznak a bevételek oldalán. Előbbi szektor megsegítése 31 milliárd forintba került, utóbbi 6 milliárd forintba. Fontos itt megjegyezni, hogy más (turisztikai ügynökség) statisztikák szerint széles értelemben véve 480 ezren dolgoznak a turizmusban. Ha ezt elfogadjuk, akkor az előbbi lépés költségvetési hatása 127 milliárd forint lenne.

A fenti lépések hatásához kell még hozzászámolni a turizmusfejlesztési hozzájárulás 3 hónapra történő elengedését, ami 9 milliárd forintos kieséssel jár (ha abból indulunk ki, hogy az egész évre a kormány ezen a soron 36 milliárd forintos bevételre számított).

A harmadik adóoldali könnyítés a taxisok megsegítése: 3 hónapra engedi el a kormányzat a kata-fizetési kötelezettségüket. Ez önmagában csupán néhány százmillió forintot jelent, ez a teljes csomag összegét tehát nem befolyásolja érdemben.

Összességében tehát a szerdán ismertetett csomag hatása alapvetően 45-50 milliárd forintra becsülhető, ha ennél szélesebb réteget érint a turizmusban, akkor már 140 milliárd forintról beszélünk. 

Ez az idei évre várható GDP (ami szintén csak becslés, hiszen ezt most írja át a koronavírus) 0,1 vagy 0,3%-ára rúg, ami eltörpül például a csehek 2%-os és a lengyelek 16%-os GDP-arányos csomagjához képest.

A lényeg tehát, hogy készülhetünk az új intézkedések bejelentésére.

Fontos azonban azt is gyorsan hozzátenni, hogy a pénzügyi kormányzatnak rendkívül nehéz dolga van. A néhány héttel ezelőtt még érvényes hivatalos prognózist a koronavírus járvány pillanatokat alatt írta felül és a gazdasági előrejelzések külföldön is napról napra változnak (annak fényében, hogy a járvány milyen károkat okoz a gazdasági szereplőknél és hogy a járvány elleni korlátozó intézkedések mennyire szigorúak és mennyire lesznek tartósak). Egy ilyen környezetben rendkívül nehéz tervezni és kalkulálni. De ami még ennél is fontosabb: az új makrogazdasági környezet (senki nem tudja, pontosan mennyivel, de) sokkal rosszabb lesz, mint ahogy azt a kormány tervezte, a koronavírus-járvány miatt, a recessziós kilátások pedig eleve szűkítik a kormány lehetőségeit és mozgásterét (erről korábban itt írtunk). Legfrissebb elemzői körképünk azt mutatja, hogy gyakorlatilag megáll a magyar gazdaság idén, ami alapjaiban írja át a 2020-as büdzsét. 

Egy ilyen környezetben érthető a kormánynak azon reakciója, hogy fokozatosan halad csak a gazdaságújraindító csomagok bejelentésével. Ám ennek megvan az a kockázata, hogy a fokozatosság jegyében bejelentett lépések már nem lesznek elegendőek, vagyis, ami tegnap még elegendőnek tűnt (vagy már tegnap sem), az holnap már nem lesz elég. Ez pedig azzal jár, hogy a gazdaság fertőzését nem lehet elkerülni.

Erről szólt tegnapi videónk részletesen, melyben Madár István vezető elemzőnk és Hornyák József makrogazdasági elemzőnk beszélgetett.

Címlapkép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
ovida koronavirus bejeras intezmeny 200403