Előfizetői tartalom

Két tűz között az MNB – Bevetik az „atomfegyvert” is?

Az alapkamat változtatására senki nem számít kedden a Portfolio által megkérdezett elemzők közül, ráadásul azt gondolják, hogy a puskapora nagy részét ellőtte már az MNB, így a nem konvencionális eszközök köre is beszűkült. Persze elővehetik még a „atomfegyvert”, az állampapírvásárlást a másodpiacon, ahogy a lengyelek tették, ezzel is lehetne növelni a bankrendszer likviditását és leszorítani a hozamokat.

A kamat szinte biztosan marad Arra senki nem számít, hogy az MNB változtat kedden a 0,9%-os irányadó kamaton vagy a mínusz 0,05 százalékos egynapos betéti rátán. Pedig elvileg mindkét irányú elmozdulásra lenne logikus ok: a múlt héten Samu János, a Concorde elemzője úgy vélekedett, hogy a forint intenzív gyengülését csak egy kamatemeléssel lehetne megfékezni, viszont a koronavírus...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés