gyerek191211getystock
Gazdaság

Megvan a megoldás Magyarország legnagyobb problémájára – Ennyire egyszerű lenne?

Vannak még rejtett tartalékai a kelet-közép-európai országoknak a romló demográfia elleni harcban – vélik az Erste Bank elemzői. A szakemberek szerint a nők foglalkoztatottsága, az effektív nyugdíjkorhatár, a migráció és a további családtámogató intézkedések jelenthetik a kulcsot a csökkenő népesség problémájára.

Az egész régiónk komoly kihívásokkal küszködik

Régóta beszélnek arról a szakemberek, hogy egész Európa demográfiai válsággal küszködik, hiszen folyamatosan öregszik a népesség, ami nyomást helyez a nyugdíjrendszerre is. A kontinensen belül Kelet-Közép-Európa még nagyobb problémákkal küszködik, hiszen a természetes fogyás mellett az elvándorlás is sújtja a régiót, elsősorban a magasabb bér reményében milliók éltek az Európai Unióban a szabad munkavállalás lehetőségével, és mentek Nyugat-Európába dolgozni.

Az Erste Bank elemzése szerint a régióban a népesség elöregedése minden mérőszám alapján látható. A munkaképes korú (15-64 éves) népesség aránya az utóbbi évtizedben 69%-ról 65%-ra csökkent, és ez a tendencia várhatóan folytatódik a következő években is. Ezzel párhuzamosan nőtt a születéskor várható élettartam és a 65 év felett egészségben eltöltött évek száma. Vagyis miközben a demográfiai folyamatok nyomást helyeznek a nyugdíjrendszerre és az egészségügyre, az egyre hosszabb élettartam valamelyest enyhíti ezt a nyomást.

erstedemo200323kettő
A népesség várható változása 2050-ig.

A fenti ábrán látható, hogy a régió minden országában kisebb-nagyobb mértékben emelkedik majd 2050-ig a 65 éven felüli népesség aránya, amivel párhuzamosan csökken a munkaképes korú népesség.

A régió problémáinak egyik gyökere a természetes fogyás, vagyis az, hogy nem születik elég gyermek. Az Erste elemzői kiemelik, hogy a kétezres évek elején a teljes termékenységi arányszám (az egy szülőképes korú nőre jutó átlagos gyermekszám) több országban is történelmi mélypontra esett, majd azóta közelít az európai átlaghoz. A szakértők szerint 2,1-es arányszámra lenne szükség a népességfogyás megállításához. Ettől a régiónk továbbra is messze elmarad, Magyarország esetében most 1,5 körül van a szám.

De mivel lehetne megoldani a problémát?

Az elemzők arra is megpróbáltak megoldást találni, milyen intézkedésekkel lehetne tompítani a demográfiai katasztrófát. Az egyik ilyen terület lehetne a nők munkaerőpiaci részvételének növelése, a régióban ezen a téren majdnem egymilliós munkaerőtartalék van az eurózóna átlagához képest. Bár Magyarország esetében ez kevésbé jelentős, már most is elérjük a valutaövezet átlagát. Persze azért az alábbi grafikon az is látszik, hogy Svédországhoz képest van még tér az emelkedésre:

A nők foglalkoztatásában rejlő munkaerő-tartalék.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy például az állami gyermekgondozói rendszer (böcsődék, óvodák) javítása érezhető hatással van a gyermekvállalási hajlandóságra és a munkaerőpiacra visszatérésre is, elsősorban a második és harmadik gyermekek megszületésének esélyét növeli. A jobb ellátórendszer mellett a részmunkaidős foglalkoztatás elősegítése lehetne hatással a munkaerőpiacra való visszatérésre, Kelet-Közép-Európa számára elsősorban ezen a területen van tér javulásra. És itt Magyarországnak is van tere, hiszen a gyermekes anyák esetében csak Horvátországban alacsonyabb a részmunkaidősök aránya, mint nálunk.

Részmunkaidős foglalkoztatás a gyermeket nevelő anyák körében.

Fontos tényező a foglalkoztatottság az egyes korcsoportokban is, a régióban például az 55 év feletti nők esetében az egyik legalacsonyabb a ráta köszönhetően a kedvezményes nyugdíjazásnak, ez pedig az effektív nyugdíjkorhatárt jelentősen csökkenti.

Ezt az effektív korhatárt pedig jelentősen emelni kellene – mutatnak rá az elemzők.

Az Erste szerint a legnagyobb probléma, hogy a kormányok egyelőre elégedettek ezzel a helyzettel. Példaként emelik ki, hogy Lengyelországban például még a férfiak is a 65 éves korhatárnál két évvel korábban mennek átlagosan nyugdíjba. A nők esetében Magyarországon is nagyjából két év a különbség a törvényben rögzített és a tényleges nyugdíjkorhatár között.

Az egészségügyi rendszer javulása segít abban, hogy az emberek ne csak egyszerűen tovább éljenek, hanem tovább is legyenek egészségesek – emelik ki az Erste Bank elemzői. Ez egyrészt növeli az egészségügyi kiadásokat, mivel a tapasztalatok szerint 60 év felett megemelkednek a költségek, másrészt viszont azt is jelentheti, hogy az idősek egyre nagyobb része maradhat legalább részben aktív a munkaerőpiacon, vagyis emelkedhet az effektív nyugdíjkorhatár.

A másik fontos terület a demográfiai katasztrófa leküzdésére a migráció, a régió országainak egyrészt meg kellene fékezni a hazai munkaerő elvándorlását, másrészt pedig a képzett külföldi dolgozók idecsábítására lenne szükség. Az utóbbi években elsősorban Horvátország és Románia szembesült a fiatal, képzett munkaerő jelentős elvándorlásával.

Az elemzők kiemelik, hogy a tapasztalatok alapján az esetleges visszavándorlást segítheti például az állami intézményrendszer javítása, a korrupció csökkentése és az általános életszínvonal javulása.

Vagyis összefoglalva az Erste szerint három területen lehetne lépéseket tenni, hogy a demográfiai problémákat csökkentsék a régió országai:

  1. Az eddig kiaknázatlan munkaerőpiaci rétegek, mint a nők foglalkoztatása, az anyák könnyebb elhelyezkedése vagy az 55 év felettiek munkába állítása.
  2. A tudatos migrációs politika az elvándorlás megállítására, a már elvándoroltak visszavonzására és a képzett külföldi munkaerő befogadására.
  3. További családokat támogató intézkedések, melyek növelhetik a gyermekvállalási kedvet.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus_nagyvaros
boris johnson brexit
joe biden koronavirus
franciaorszagparizs
Küszöbön az összeomlás: Törökország lehet a következő Venezuela
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
koronavirus_nagyvaros