Előfizetői tartalom

Érdekes ötlet látott napvilágot: lehet Magyarországon adatokkal védekezni a járvány ellen?

Okostelefonokból kinyerhető GPS-adatokból és a mobilhálózaton keresztül megszerezhető adatokból is lekövethető lenne a magyar koronavírus fertőzöttek mozgása, és viszonylag olcsón össze is lehet vetni ezt mások mozgásával. Akár a fertőzési valószínűséget számító Machine Learning modellekkel, SMS formájában értesíthető minden potenciálisan érintett személy, és ezáltal elirányítható egy tesztközpontba. Fodor Szabolcs és Borbély Zsolt big data szakértők írásukban egy ilyen megoldás fontosságával, a megvalósítás technikai részleteivel foglalkoztak.

A kezdeti nehézségek ellenére meglehetősen jól alkalmazkodtunk a körülményekhez és – bár a többség számára nehezen érzékeltethető – de az IT világában igenis folyik a munka. Sok esetben meglehetősen hatékonyan. Egyik véglet, amikor munka közben négy gyereket kell menedzselni egy 80 nm-es lakásban, ahol a 2 nm-es erkélyre lehet maximum kimenni, a másik véglet a szingli...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés