Előfizetői tartalom

A koronavírus és a naperőművek negatívba küldték az áramárat - Mi lesz a villanyszámlával?

Negatív árak alakultak a magyar áramtőzsdén (HUPX) egy áprilisi vasárnap délutánon, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eladó fizet a vevőnek a villamosenergia átvételért. A negatív ár nem gyakori, de az elmúlt években máskor is előfordult már a HUPX piacán, abból a szempontból viszont különleges a mostani eset, hogy a magyar áramtőzsdén először következett be a délutáni órákban. A negatív árak kialakulásához több tényező együttes érvényesülése vezetett, és a jövőben várhatóan gyakrabban is megismétlődhet a jelenség, aminek az ipari fogyasztók örülhetnek.

Negatív ár olyan esetekben alakul ki, mikor a teljes keresletet le tudják fedni olyan eladók, akiknek még akkor is érdemes eladniuk villamos energiát, ha azért fizetniük kell.

Erre jellemző példa olyan támogatott megújuló termelők esete, akik negatív áron is hajlandóak értékesíteni, ha a támogatás ezt kompenzálja, vagy az olyan konvencionális erőművek, melyek számára jelentős költséget jelent a termelés visszaterhelése, és inkább fizetnek azért, hogy erre ne kerüljön sor.

Ezzel összhangban napjainkban jellemzően magas túlkínálat esetén alakul ki negatív ár, amikor jelentős a megújuló termelés részaránya. Az árak alakulásában a régió kereslet-kínálati viszonyai is közrejátszanak, hiszen a hazai fogyasztás kielégítésében jelentős az import szerepe - hívta fel a figyelmet a HUPX.

A cikk tartalmából

  • Negatív árakat lehetett látni áprilisban a magyar áramtőzsdén
  • Mindez szokatlan időpontban történt
  • Ez három tényező eredménye volt

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés