Koronavírus: így pörög fel a kormány csodafegyvere

Portfolio
A koronavírus-járvány miatt hozott gazdaságvédelmi csomag legfontosabb eleme a munkahelyvédelmi bértámogatás. A program igénybevételének hétről hétre történő emelkedése nemcsak azt jelezheti, hogy mennyire tudta a kormány a vállalatokra szabni az intézkedést, hanem azt is, hogy a magyar munkaerőpiacon milyen folyamatok zajlanak.
Bajba került a céged és megoldást keresel? Itt a lehetőség:

Ezért is fontos, amikor a kormány közli a munkahelyvédelmi bértámogatásban résztvevők létszámát.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki közlése szerint ez a szám most 44 ezer főre emelkedett, ami 3000 cégtől érkezett összesen.

Április 28-án, vagyis bő egy héttel ezelőtt ez a szám még csak 1400 munkavállalóról és 200 cégről szólt, majd a május elsejei közlés szerint a létszám 5000 dolgozóra és 500 vállalkozásról szól. Fontos megemlíteni, hogy igazán május elejétől pöröghet fel az igénylés, hiszen a módosított feltételek szerinti igénylési dokumentumok április 29-én kerültek fel a hivatalos portálra.

Mennyi dolgozón segíthet a bértámogatás?

A kormány azzal számol, hogy az április végétől könnyített feltételek és egyszerűbb adminisztráció miatt több százezren is igényelhetik a magyar bértámogatást. A munkaadói képviseletek akár 300 ezer dolgozót is el tudnak képzelni a programban.

Emlékezetes, a kormány eredetileg szűkebb kör számára és meglehetősen bonyolult adminisztráció mellett tervezte elindítani a munkahelyvédelmi bértámogatást, és már az eredeti április 16-i hatályba lépés előtt kiderült: abban a formájában megbukott a magyar Kurzarbeit-szabályozás. Pozitív volt viszont, hogy csupán néhány nap leforgása alatt a kormány reagált a munkaadói jelzésekre és alapjaiban módosította a részletszabályokat. Ennek értelmében már 15-75%-kal is csökkenhet a munkaidő, nem pedig a korábbi 30-50%-kal, módosultak az egyéni fejlesztési időre vonatkozó elvárások, az eredeti munkabér teljesítésére vonatkozó előírások, bővült az érintett dolgozók köre (home office, munkaerőkölcsönzők, munkaidőkeretben foglalkoztatottak) és fontos könnyítés, hogy a létszámtartási kötelezettség csak a programban résztvevő dolgozókra áll fent, valamint az igénylés folyamata egyszerűbbé vált.

A bértámogatási program legfontosabb gyakorlati kérdéseit külön átfogó cikkünkben dolgoztuk fel az RSM tanácsadói segítségével:

Azonnali mentőöv a hazai cégeknek
Bajba került a céged és megoldást keresel? Itt a lehetőség:

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF