parlamenttavcso
Gazdaság

Nyugtat a magyar kormány: a járvány miatt nem dobják sutba többéves eredményeiket

Átmenetileg emelkedhet a GDP-arányos adósságráta, de az alapvető célok nem változnak a következő években sem, a kormány elkötelezett a minél alacsonyabb deviza arány és a minél több lakossági állampapír mellett – ez olvasható ki a konvergencia program adósságról szóló fejezetéből. A koronavírus-járvány miatt a hőn áhított 60% alatti adósságrátára is kicsit többet kell várni, de a célok között továbbra is ez szerepel.

Mi lesz az adóssággal a koronavírus-járvány kellős közepén?

A koronavírus-járvány következtében hosszú évek csökkenő tendenciája után 2020-ban emelkedhet a GDP-arányos államadósság – olvasható a kormány konvergencia programjában. A tavaly év végi 66,3%-os arány 2020 végére jóval 70% felett lehet, a várakozások szerint 72,6% lesz.

Ennek alapvetően két oka van:

  • Egyrészt az utóbbi évek 3% alatti költségvetési hiánya az idén 3,8%-ra ugorhat.
  • Másrészt a GDP-pálya durva törést kap, ezért az adósságráta nevezőjének gyors emelkedése megáll.

A friss előrejelzés szerint a tavaly év végi szintet 2022-ben érheti el az adósságráta, 2024-re pedig a 60%-os lélektani határ alá kerülhet. Egy évvel ezelőtt a 2019-es konvergencia programban a kormány még 2022-re várta a 60 százalék alatti adósságot, ez tolódik most el a járvány miatt további két évvel.

A jelenlegi konvergencia program a tavalyinál nagyságrendileg 5,9-7,4 százalékponttal magasabban futó adósságpályával számol, amiért mind a megváltozott hiánypálya, mind az egyéb tételek hatása, mind pedig a kedvezőtlenebb növekedés is felelős – foglalja össze a kormány.

Nem okoz majd fennakadást a drága lakossági állampapír

A kormány tervei szerint ugyan a kamatkiadás nominálisan emelkedik majd, de a GDP arányában minimális lesz ez a válság miatt. A tavalyi 1070 milliárdos adósságszolgálat a nemzeti össztermék 2,3 százaléka volt, ez 2020-ban 2,4 százalékra kúszik fel, majd 2024-ig fokozatosan csökken 2 százalékra.

Az utóbbi években a lakossági állampapírok jelentős felfutása aggasztott néhány szakértőt, mivel ezek kifejezetten magas kamatozású papírok, és beépülve a kamatkiadásba emelik azt. Azt a konvergencia program is elismeri, hogy a lakossági termékek kamata magas, azonban kiemeli, hogy a magyar háztartásokhoz kerülő kamatjövedelmek a GDP emelkedéséhez, közvetve az adóbevételek növekedéséhez is hozzájárulnak.

A jelentős legfontosabb megnyugtató megállapítása, hogy a jelenlegi válság ellenére a magyar adósságkezelés fő stratégiai céljai nem változnak, továbbra is az adósság csökkentése, szerkezetének egészségesebbé tétele és a devizaadósság arányának mérséklése lesz a cél.

A kormány kiemeli, hogy a még mindig kedvező hozamkörnyezetben továbbra is érzékelhetően alacsony költségek mellett valósulhat meg az adósságfinanszírozás: míg 2012-ben az adósság implicit kamatlába 5,3%-os szinten állt, addig ez az átlagos kamatteher 2018-ra 3,7%-ra, 2019-re pedig 3,5%-ra mérséklődött.

Az adósságkezelési stratégia alapvető irányát nem megváltoztatva, Magyarország 2020. április 23-án 6 és 12 éves futamidejű eurókötvényeket bocsátott ki összesen 2 milliárd euró értékben - hangsúlyozzák.

A kibocsátásra a finanszírozás biztonsága érdekében, előre nem látható kockázatokat megelőzendő, elővigyázatossági finanszírozási tartalék növelése érdekében került sor

 - olvasható a konvergencia programban.

Mi lesz, ha ennél sokkal rosszabb lesz a válság?

A konvergencia programban a kormány nem számol alternatív adósságpályával, vagyis azzal, mi történik, ha a tervezettnél nagyobb lesz a gazdaság visszaesése és/vagy a költségvetés hiánya. Ebből a szempontból azonban irányadó lehet az ÁKK nemrég közölt grafikonja:

ákkdebt200422

A két héttel ezelőtti eurókötvény-kibocsátásra készült befektetői tájékoztatóban szereplő ábrán az látszik, hogy ha a gazdaság visszaesése 10%-os lesz és a hiány is a GDP 7 százalékára rúg, akkor akár 80% fölé is ugorhat az adósságráta. Persze jó esetben ez is csak átmeneti megugrás lenne, viszont utána 2024-ig nem csökkenne vissza a 2019-es szintre az adósság. 

Címlapkép: Getty Images

járvány koronavírus brazília
Frankfurti tőzsde
virág barnabás mnb
trend és varos
mol campus látványterv
olaj, wti
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
járvány koronavírus brazília