Előfizetői tartalom

A koronavírus-járvány és a Brexit miatt lehet meg mégis a kulcsfontosságú zöldenergia-cél

Nem kis részben a koronavírus-járvány és az Egyesült Királyság kilépésének hatásai miatt úgy tűnik, az Európai Unió és számos tagországa a korábbi várakozásokkal szemben mégis elérheti a 2020-as megújuló energia célt. Ezzel a tagországok az Európai Bíróság lehetséges bírsága alól is mentesülhetnek.

Miközben a koronavírus-járvány kitörése már jelentős negatív hatással van az európai megújuló energia szektorra, a kialakult helyzet egy nem szándékos, de kedvező következményeként az Európai Unió és több, eddig e szempontból gyengén teljesítő tagállama valószínűleg mégis teljesíthetik a 2020-ra a megújuló energiaforrások részarányára kitűzött kötelező célszámot - áll az ICIS (Independent Chemical Information Service), a világ egyik legnagyobb árupiaci adat- és információszolgáltató vállalatának előrejelzésében.

Még az idei év elején is úgy tűnt, hogy az EU nem fogja tudni elérni azt, a közösség egésze számára 2009-ben kijelölt célt, mely szerint 2020-ban a végső energiafogyasztás legalább 20 százalékát megújuló energiaforrásokból kell fedezni. Elsősorban a járványhelyzet azonban az energiaigények elhúzódó visszaesését idézte elő. Ez pedig azt jelenti, hogy a nehezen szabályozható, ezért amikor csak lehetséges, termelő megújulós erőművek által előállított energia a fogyasztás nagyobb részét adhatja 2020-ban az EU-ban.

A 2009-es megújuló energia irányelv részeként meghatározott 20 százalékos megújuló célt három szektorban kell elérnie az EU-nak: a villamos energia, a fűtés-hűtés, valamint a szállítási ágazatokban. A tagállamok mindegyike saját, önmagára nézve kötelező vállalást tett a végső energiafogyasztásban elérendő megújuló részarány tekintetében. A tagállamok vállalásai között jelentős szórás figyelhető meg, például Magyarország 13, Svédország pedig közel 50 százalékos célt jelölt ki.

A cikk tartalmából

  • Negatív hatással van a megújuló energia szektorra is a koronavírus-járvány
  • De mégis elérheti a 2020-ra kitűzött EU-s célt
  • Minek köszönhető ez?
  • Melyik tagország hogy áll?
  • Milyen hatása lesz a járványnak az energiaigényekre?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés