Portfolio signature

Megint rászállt a piac a törökökre – Fél lábbal a devizaválságban az ország

Rekordszintre gyengült a török líra a dollárral szemben, az évek óta nehézségekkel küzdő országot ismét „kipécézték” maguknak a befektetők. A kormány újabb spekulatív támadásról beszél, miközben épp devizát próbál szerezni a Fedtől, hogy mentse a menthetőt.

Megint zuhanásba kapcsolt a líra

Csütörtökön 7,27 közelében is járt a török líra a dollárral szemben, ez újabb rekordszintet jelentett az árfolyamban. A török deviza csak az utóbbi egy hónapban 5%-kal értékelődött le, az év eleje óta pedig majdnem 20%-ot zuhant.

A líra gyengülése alapvetően két okra vezethető vissza:

  1. Jelentős az ország külső finanszírozási igénye, viszont folyamatosan csökken a devizatartalék, egyre nehezebben jutnak devizához.
  2. Törökországban is tombol a koronavírus-járvány, ami tovább súlyosbítja a gazdaság amúgy sem könnyű helyzetét.

A zuhanást látva a török felügyelet három külföldi banknak, a BNP Paribas-nak, a UBS-nek és a Citibanknak csütörtökön megtiltotta, hogy a lírával kereskedjenek, ettől azt remélik, hogy enyhül majd a nyomás a devizán. Emellett bejelentették, hogy jogi lépéseket tesznek „londoni székhelyű intézmények” ellen, mivel szerintük manipulatív támadást indítottak a líra ellen.

Törökország újra bajban

  • Mélypontra került a líra
  • A devizaválság küszöbére kerültek
  • Mi vár az országra?

Kedves Olvasónk!

Május 11-től a Portfolio signature cikkei – fontos, egyedi elemzések – csak egyedi hozzáféréssel olvashatók. A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 3490 forint, augusztus 11-ig 50%-os kedvezménnyel 1745 forint. Az éves előfizetés díja 34900 forint, a fizetés egyszerűen, online tranzakcióval működik.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések