Előfizetői tartalom

Megint rászállt a piac a törökökre – Fél lábbal a devizaválságban az ország

Rekordszintre gyengült a török líra a dollárral szemben, az évek óta nehézségekkel küzdő országot ismét „kipécézték” maguknak a befektetők. A kormány újabb spekulatív támadásról beszél, miközben épp devizát próbál szerezni a Fedtől, hogy mentse a menthetőt.

Megint zuhanásba kapcsolt a líra

Csütörtökön 7,27 közelében is járt a török líra a dollárral szemben, ez újabb rekordszintet jelentett az árfolyamban. A török deviza csak az utóbbi egy hónapban 5%-kal értékelődött le, az év eleje óta pedig majdnem 20%-ot zuhant.

USD/TRY árfolyamának alakulása
Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

A líra gyengülése alapvetően két okra vezethető vissza:

  1. Jelentős az ország külső finanszírozási igénye, viszont folyamatosan csökken a devizatartalék, egyre nehezebben jutnak devizához.
  2. Törökországban is tombol a koronavírus-járvány, ami tovább súlyosbítja a gazdaság amúgy sem könnyű helyzetét.

A zuhanást látva a török felügyelet három külföldi banknak, a BNP Paribas-nak, a UBS-nek és a Citibanknak csütörtökön megtiltotta, hogy a lírával kereskedjenek, ettől azt remélik, hogy enyhül majd a nyomás a devizán. Emellett bejelentették, hogy jogi lépéseket tesznek „londoni székhelyű intézmények” ellen, mivel szerintük manipulatív támadást indítottak a líra ellen.

Törökország újra bajban

  • Mélypontra került a líra
  • A devizaválság küszöbére kerültek
  • Mi vár az országra?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés