parlamentfelulrol
Gazdaság

A teljes régiót lepipálhatta a magyar gazdaság a járvány kezdetén

A régióban Magyarországon lehetett a legerősebb a gazdasági növekedés az első negyedévben – jósolják az elemzők a pénteki adatok megjelenése előtt. Az igazi teszt majd a második negyedév lesz, hiszen a komolyabb korlátozások csak március közepén kezdődtek, de ha a relatív pozíciónk valóban a legjobb lesz, akkor az az év további részére is bizakodásra adhat okot.
Személyre szabott mentőprogram magyar cégeknek. Részletek ide kattintva:

Péntek reggel jönnek a fontos adatok

Itthon a KSH péntek reggel 9-kor közli az első negyedéves GDP friss becslését, de ezzel egyidőben a legtöbb régiós országban is hasonló adatok jelennek meg. A részadatokat már ismerjük az ipari termelésről, a kiskereskedelemről és a külkereskedelemről, ezért talán megbízhatóbbak lettek az elemzői becslések.

A hét elején megjelent heti előrejelzések alapján a régióban a magyar gazdaság első negyedéves növekedése lehetett a legkedvezőbb.

Az Erste Bank szakértői szerint a cseh és a szlovák gazdaság már az év első három hónapjában 3-4%-os visszaesést mutathatott, a román, a lengyel és a magyar GDP viszont még pozitív lehetett. Sőt, a magyar lehetett a legjobb, az elemzők szerint 2,6%-os gazdasági növekedés lehetett éves alapon a tavalyi negyedik negyedéves 4,5% után.

A szakemberek szerint Magyarországon és Romániában elsősorban a kiskereskedelmi forgalom továbbra is pozitív hozzájárulása okozhatta a viszonylag kedvező adatot, a lengyel gazdaság sokkal inkább megérezhette már a lezárásokat az iparon és a fogyasztáson keresztül, ezért ott 1,2%-ra lassulhatott a növekedés.

Magyarország esetében még kiemelik, hogy az első negyedévben az ipar és az építőipar stagnálhatott, a szolgáltatások viszont még támogatták a növekedést. A felhasználás oldaláról pedig a kiskereskedelem hozzájárulása pozitív lehetett a növekedéshez, az export pedig semlegesen hathatott arra.

A JP Morgan elemzői negyedéves összevetésben közölték friss prognózisukat, de ez is azt mutatja, hogy egyelőre a magyar gazdaság úszhatta meg legolcsóbban a válságot a régióban. A szakértők szerint a tavalyi negyedik negyedév 3,9%-os növekedése után az év első három hónapjában 5%-kal eshetett vissza a gazdaság. Közben viszont a cseh és a lengyel GDP 10, a román pedig 13 százalékkal zuhanhatott.

Az amerikai befektetési bank szakemberei szerint egyébként 2020-ban a magyar gazdaság éves alapon 6,3 százalékkal zsugorodhat, majd 2021-ben 5,3 százalékos növekedéssel pattanhat vissza a jelenlegi válságból.

Ebből is látszik, hogy az első negyedév még nem lesz igazán mérvadó az egész éves gazdasági teljesítményt illetően, hiszen az igazán komoly lezárások márcis közepén kezdődtek, vagyis a mostani adatban még csak minimálisan szerepel majd ezek hatása. A szakértők az igazán komoly visszaesést a második negyedévben várják, amikor már a teljes áprilisi és a részleges májusi lezárás hatása is megjelenik majd. Utána pedig az lesz a legfontosabb kérdés, hogy milyen gyors lesz a gazdaság talpra állása, az optimista forgatókönyvek szerint a harmadik és a negyedik negyedévben már jöhet a visszapattanás. 

Személyre szabott mentőprogram magyar cégeknek. Részletek ide kattintva:

Eddig sikeres az MNB forinterősítő hadművelete

Az utóbbi egy hétben a régiós devizák közül a forint erősödött a legtöbbet az euróval szemben, sőt, a cseh korona és a lengyel zloty gyengült is a múlt héten. Az Erste szerint amíg a nemzetközi hangulat pozitív marad és az MNB a 0,9%-os egyhetes betéttel sterilizálja az extra likviditást, addig a forint relatív jó teljesítménye fennmaradhat, ugyanakkor

nem szabad elfelejteni, hogy nemrég még a magyar jegybank volt a világon a leglazább.

A bank szakemberei a második negyedév végéig a magyar deviza mérsékelt gyengülésére számítanak, így a nyáron 355 körüli euróárfolyamra készülhetünk, majd az év második felében is 350 körül lehet a jegyzés.

A napokban a JP Morgan is frissítette forintra vonatkozó előrejelzését, számunkra jó hír, hogy a korábbi közel 400-as előrejelzésüket jelentősen javították a forint szempontjából. Nyárra szintén 355-ös euróárfolyamot jósolnak, majd az év végére 365-ig gyengülhet vissza a forint. Korábban 2021 elejére már 392-es árfolyamot vártak, ezt módosították most 365-re.

Címlapkép: Getty Images

járvány koronavírus brazília
Frankfurti tőzsde
virág barnabás mnb
trend és varos
mol campus látványterv
olaj, wti
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
járvány koronavírus brazília