FONTOS Itt az állam hatalmas lakáscsomagja – Élőben, első kézből tudhatod meg a részleteket
szelturbina
Gazdaság

Teljesen új energiarendszert hozhat a járvány

A koronavírus-járvány és a megfékezésére hozott korlátozások az azonnali hatásokon túl hosszabb távon is mély változásokat hozhatnak az energiaszektorban. A példátlan helyzet és a kormányok által részben már kidolgozott gazdaságélénkítő csomagok a következő években érdemben fogják átalakítani az energiaszektort; a következmények az egész iparágra és minden energiaforrásra, az energiabiztonságra, valamint a tiszta energiarendszerre való átmenetre nézve is meghatározóak lesznek - állítja a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a koronavírus-válság hatásait vizsgáló jelentésében, mely szerint a Covid-19 válságból felbukkanó energiaszektor jelentősen eltérhet majd a korábbitól.

A jelenlegi helyzet teljes hatása ma még nem ismert, és azt alapvetően fogja befolyásolni a korlátozó intézkedések időtartama, valamint a világszerte a gazdaság fellendítésére alkalmazott lépések. A recesszióból való kilábalás azonban nagy eséllyel csak fokozatosan megy majd végbe, és a gazdaságpolitikai erőfeszítések ellenére a gazdaság jelentős és tartós veszteségeket szenved el. Az energia iparág az értékláncok mentén mindenütt érzékeli a pénzügyi hatásokat, miután a legtöbb energiavállalat lényeges bevételkiesést szenvedett el.

A gyakorlatban a cégeket kettős csapás érte: egyrészt, a termékeik és szolgáltatásaik - így például az olaj, gáz, szén és villamos energia - iránti kereslet gyengülése; másrészt a termékek árának csökkenése. Az alacsony árak és a mérsékelt kereslet minden alágazatban az energiavállalatok pénzügyi pozícióinak gyengüléséhez, nem ritkán mérlegük feszítetté válásához vezethet.

A legjobb pénzügyi helyzetbe azok a társaságok kerülhetnek, amelyek bizonyos mértékben el vannak szigetelve a piaci jelektől, így például a megújuló alapú villamosenergia-projekteket futtató cégek. A legsúlyosabb pénzügyi hatásokkal pedig azok a magántulajdonú vállalatok szembesülhetnek, melyek a leginkább ki vannak téve a piaci áraknak. Mindez pedig a piaci koncentráció és konszolidáció, így a felvásárlások és összeolvadások valószínűségét is növeli.

A válságnak az egész energiaszektorban nagy hatása lesz a beruházásokra. Ez aggályokat emel az energiabiztonsággal kapcsolatban, melynek fenntartásához akkor is beruházások szükségesek, ha a globális energiaigénynek még hosszú időbe telik a válság előtti pályára való visszatérés. Ezért a beruházások jelentős részét az energiaellátás meglévő szintjének fenntartására kell fordítani: az olaj- és gáztermelést a jelenlegi szinteken kell fenntartani, az élettartamuk végére érő erőművi kapacitásokat újakkal kell pótolni - gyakran a megújulók és a rugalmasságot biztosító források tőkeigényes kombinációjával - , valamint új beruházások szükségesek az elöregedő villamosenergia-hálózatokban is. Ezekbe az aktivitásokba akkor is robusztus beruházásokat kell eszközölni, ha a gazdaság talpraállása visszafogott ütemű lesz.

A válság új utakon is teszteli az energiabiztonságot, például az olaj- és gázpiacokon is. Az egyidejű kínálati és keresleti sokkok felforgatták az olajpiacokat, márpedig az olajnak központi szerepe van a globális makroszintű finanszírozásban, akár a nemzetközi kereskedelemben elfoglalt helyére, akár kritikus fontosságára gondolunk az állami bevételi források között. A járvány megfékezésére bevezetett korlátozó intézkedések korábban nem látott zuhanást idéztek elő a keresletben, aminek gyorsasága és nagysága messze meghaladja a kínálat normális piaci rugalmasságát. Ennek következtében a termelést - az olajvállalatok menedzsmentjeinek erőfeszítései ellenére is - bizonyos területeken valószínűleg rendkívüli módon le kellett állítani.

Az ebből következő makrogazdasági és pénzügyi zavarok oda vezethetnek, hogy az iparág esetleg képtelen lehet majd fellendíteni a termelését akkor, amikor a világgazdaság és az olajkereslet talpraállása azt szükségessé tenné.

A földgázellátás minden szektor működéséhez kritikus fontosságú, akár az iparról, a hő- vagy villamosenergia-ellátásról van szó. Az elmúlt évek nagy beruházásai és a kereslet koronavírus-járvány miatti zuhanása miatt a globális gázpiacokon a kínálat bőséges, a gáztárolók töltöttsége pedig rendkívül magas. Az iparágban ugyanakkor intenzív pénzügyi feszültségek jelentek meg, melyek a kritikus infrastrukturális létesítményeket birtokló és üzemeltető társaságokat sem hagyják érintetlenül. Ezért a politikai döntéshozóknak és a szabályozóknak biztosítaniuk kell, hogy az üzemeltetési, karbantartási és biztonsági kiadások prioritást élvezzenek és megfelelően fenn legyenek tartva - hangsúlyozza az IEA. Az amerikai LNG számos régióban fontos szerepet játszott az energiabiztonság és a piaci hatékonyság fokozásában, azonban a jelenlegi, kihívásokkal teli piaci körülmények közepette fennáll a kockázata egy, az LNG-létesítményeket veszélyeztető jelentősebb leállási hullámnak is.

A villamosenergia-ellátás biztonságának fontosságát a modern gazdaságban a járványhelyzet is aláhúzta. A robusztus, zavartalan ellátás kulcsfontosságú előfeltétele az egészségügyi rendszer működésének, a közjólét és az online gazdasági aktivitás fenntartásának is. A meglévő robusztus villamosenergia-rendszer lehetővé tette a jelenlegi válsághoz való bizonyos fokú alkalmazkodást, így például a távmunka hatalmas mértékű bővítését, különösen a fejlett gazdaságokban. A világ bizonyos részein azonban a megbízható ellátást nem lehet magától értetődőnek venni. Afrikában több ezer kórház és egészségügyi intézmény nem rendelkezik hozzáféréssel a villamos energiához; az ellátási problémák itt és Dél-Ázsiában a társadalmi távolságtartási szabályok betarthatóságát is korlátozzák. A villamosenergia-ellátásának biztonsága ugyanakkor azt követően is masszív maradt a fejlett gazdaságokban, hogy a koronavírus-válság hatására a megújuló energiaforrások részaránya megnőtt a villamosenergia-mixben.

A megújulók - elsősorban a nap- és szélenergia - aránya a járvány előtti várakozások által előre jelzett pályához képest több évvel hamarabb ugrott a prognosztizált szintekre, ami a szén-dioxid-kibocsátást és egyéb légszennyezést is visszafogta. Mindemellett a megújulók előretörése bizonyos problémákat is támasztott az ellátásbiztonság szempontjából.

A fejlett gazdaságokban az áramszünetek egyik fő oka az lehet, hogy a rendszer nem mindig képes kezelni az energiaáramlás hirtelen változásait, de számos egyéb hálózati probléma is felléphet. A jelenlegi helyzetben az alacsony fogyasztás bővülő nap- és szélenergia-termeléssel párosul, ezáltal az időjárásfüggő megújulók aránya megnőtt az árammixben, ami nagyobb rugalmasságot követel meg a rendszertől az ellátás fenntartása érdekében. Ugyanakkor a rendszer elérhető rugalmassága korlátozott, részben a keresleti oldalon a szabályozásban részt venni képes ipari üzemek jelentős részének leállítása miatt, miközben az alacsony áramárak miatt a kínálati oldalon leszabályozható erőművek száma is csökkent. Ahogyan az energiaipar pénzügyi kihívásai fokozódnak, a leállított szabályozási kapacitás újraindításának költsége jelentős energiabiztonsági aggállyá válhat, amint a gazdaság és az áramfogyasztás ismét növekedésnek indul. A nagy gazdaságok villamosenergia-rendszerei eddig megbízhatóan teljesítettek, de a továbbiakban is a rendszerüzemeltetők, szabályozók és kormányok folyamatos éberségére van szükség.

A Covid-19 válság a tiszta energiarendszerre való áttérés útját is befolyásolja. A globális szén-dioxid-kibocsátásban ugyan abszolút értékben idén várhatóan a valaha volt legnagyobb visszaesés következik be éves összevetésben, de egy fenntartható energiaátmenet további folyamatos erőfeszítést és elkötelezettséget kíván meg. Strukturális változások nélkül így a 2020-as, példátlan mértékű emissziócsökkenés csak átmeneti lehet. A korábbi válságokból való talpraállások rendre az üvegházhatásúgáz-kibocsátás megugrásával jártak, a valaha volt legnagyobb éves növekedésre pedig éppen a legutóbbi nagy válságot követően, 2010-ben került sor.

A kormányoknak hatalmas szerepük lesz az energiaszektor válságot követő fellendülésének formálásában, amint már régóta az ő szerepük a leginkább meghatározó a szektor beruházásainak orientációjában. Különösen a gazdaságélénkítő csomagok megtervezése jelent hatalmas lehetőséget a kormányoknak arra, hogy a gazdaság talpraállítását célzó erőfeszítéseket a tiszta energiarendszer felé való átmenettel összekapcsolják, és hogy az energiarendszert egy jóval fenntarthatóbb pályára állítsák, azonban összehangolt politikai erőfeszítésre lesz szükség a lehetőségek beváltása és egy sokkal korszerűbb, tisztább és jóval rugalmasabb energiaszektor elérése érdekében.

A Nemzetközi Energiaügynökség angol nyelvű jelentése teljes terjedelemben letölthető innen.

Címlapkép: Getty Images

horvatorszag_shutterstock-20170731
koronavirus helyreallitasi alap unios koltsegvetes ursula von der leyen200527
budapest lakás
trump
Frankfurti tőzsde
maszk koronavírus medence
online vásárlás bankkártya mobil
svedorszag
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 27.
Ingatlanpiac: Bérlők vs. Bérbeadók - Itt az újranyitás!?
2020. május 28.
Megfizethető lakhatás és kormányzati tervek
2020. május 28.
Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
Online előadás
Részvények, devizák, indexek és árupiacok elemzése, ötletelés.
Online előadás
Bolyongás a külföldi részvények között. Ötletek, praktikák.
horvatorszag_shutterstock-20170731