london brexit tower híd nagy-britannia
Gazdaság

Történelmi fordulat a magyar kivándorlásban, többen jöttek haza tavaly, mint ahányan elmentek

Már 2018-ban látszottak annak jelei, hogy jelentős fordulat állt be a magyar kivándorlásban, hiszen hosszú idő után először majdnem annyian tértek haza, mint ahányan elmentek. A KSH adatai szerint a pozitív tendencia 2019-ben is folytatódott, a 21 900 kivándorló mellett 23 200-an tértek haza olyanok, akik korábban elmentek, vagyis régóta először volt pozitív az egyenleg.

Tovább javult a kivándorlási helyzet

2019-ben 21 900 magyar állampolgár vándorolt ki külföldre, ami majdnem kétezerrel kevesebb a 2018-as adatnál. Emellett 23 200 olyan Magyarországon született állampolgár vándorolt vissza, akik korábban elmentek – derül ki a KSH friss adataiból.

Azt a statisztikai hivatal is elismeri, hogy a magyar állampolgárok kivándorlásának pontos mérése több tényező miatt is nehézségekbe ütközik, azonban a rendelkezésre álló adatok szerint „az utóbbi években a növekedés megtorpant, majd megfordult” a kivándorlási tendencia.

A mostani adat érdekessége, hogy a tavalyi első közléshez képest jelentősen módosították a 2018-as számokat. Egy éve a KSH 18 150 kivándorlóról és 20 ezer hazatérő magyarról számolt be, azonban mindkét adatot felfelé korrigálták 23 800-ra, illetve 23 400-ra. Vagyis ezek szerint

2018-ban mégsem volt totális fordulat a kivándorlásban, a módosított adatokkal továbbra is negatív volt az egyenleg, csak tavaly fordult pozitívba.

Ez pedig a 2019-es fordulatot is bizonytalanná teszi, hiszen továbbra is olyan kicsi a pozitív egyenleg, hogy azon a revíziók még bőven változtathatnak a következő hónapokban. 

Az egyértelműen látszik az utóbbi években, hogy a korábbi jelentős, 5-10 ezer fős kivándorlási egyenleg stagnálásba váltott mostanra.

Hova mennek még a magyarok?

A KSH adatai szerint a kivándorló magyarok 34%-a Ausztriát, 28%-a Németországot és 13%-a az Egyesült Királyságot választotta új otthonának. Ez azt jelenti, hogy 2018-hoz képest kicsit csökkent Németország és az Egyesült Királyság vonzereje, amivel párhuzamosan Ausztria részesedése nőtt.

Az sem meglepő, hogy leginkább a fiatal korosztályok tagjai vándorolnak el külföldre: a kivándorló magyarok 45%-a 30 év alatti, 71%-a pedig még nem érte el a 40 éves életkort. Ezek az arányok jelentősen eltérnek az itthoni lakónépesség kormegoszlásától (32 és 45%). A kivándorlók 52%-a férfi, családi állapot szerint pedig túlnyomó részük nőtlen, hajadon (66%) volt.

A friss adatok kapcsán a közelmúltban már beszámoltunk arról, hogy tavaly már a német statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint is csökkent az országban élő magyar állampolgárok száma hosszú évek növekedése után.

Közben viszont Ausztriában majdnem ötezerrel nőtt az ott élő magyarok száma 2019-ben, így meghaladta a 87 ezret.

A fenti számok is alátámasztják a KSH következtetéseit arról, hogy enyhülhet a kivándorlási nyomás, illetve elindult egy átrendeződés a célországok között Ausztria javára.

A külföldi statisztikákból a hazatérő magyarok számáról még kevesebb információt kaphatunk, a legtöbb ország nem közli a visszavándorlást, legfeljebb azt, ha egy magyar külföldre költözött, de az jelenthet másik célországot is. Így ebben teljesen a KSH statisztikájára kell hagyatkoznunk, a statisztikai hivatal kimutatása szerint 23 200 korábban kivándorolt, Magyarországon született magyar állampolgár vándorolt vissza.

A visszavándorló magyarok 30%-a Ausztriából, 28%-a Németországból és további 21%-a az Egyesült Királyságból tért haza. A 2018-as adatokhoz viszonyítva a Németországból visszatérők aránya emelkedett a csoportjukon belül, miközben az Ausztriából és az Egyesült Királyságból visszavándorlók aránya kismértékben csökkent. 

A hazatérők 64%-a 40 évesnél fiatalabb és 28%-a 30 év alatti volt. 57%-uk férfi, jellemzően hajadonok vagy nőtlenek (53%), de a kivándorló magyarokhoz viszonyítva körükben magasabb a házasok aránya (35, illetve 24%).

A járvány hozza majd el a tartós fordulatot?

Egyelőre egész Európa csak találgat a koronavírus lehetséges gazdasági hatásaival kapcsolatban, kevés konkrét adat áll rendelkezésre. Az biztosnak tűnik, hogy komoly sokk éri majd a kontinens gazdaságát, ami a demográfiai, vándorlási hajlandóságra is hatással lehet. Ez a hatás viszont nem egyértelmű, logikusan nézve kétféle lehet:

  1. Egyrészt várhatóan mindenhol emelkedik majd a munkanélküliség, ilyen helyzetben pedig a nem helyi munkavállalók fokozottan veszélyben lehetnek, hiszen a legtöbb országban a hazai munkaerő védelme élvezhet elsőbbséget. Ráadásul a külföldön élő magyarok nagy része épp azokban a szektorokban (turizmus, vendéglátás, szolgáltatások) dolgozik, melyek most a leginkább érintettek.
  2. Másrészt viszont az itthoni munkanélküliség növekedésével nőhet azok száma is, akik külföldön „próbálnak szerencsét”, ez pedig akár élénkítheti is a kivándorlási hajlandóságot.

A következő hónapok nagy kérdése az lehet, hogy ezek az ellentétes hatások hogyan érvényesülnek,

A LEGFONTOSABB AZ LEHET, MELYIK ORSZÁGBAN MEDDIG TARTANAK A LEZÁRÁSOK ÉS MILYEN GYORSAN ÁLL MAJD TALPRA A GAZDASÁG.

Elsőre a hazavándorlási hatás erősebbnek tűnik, vagyis a járvány az utóbbi évek magyar szempontból kedvező tendenciáit erősítheti fel. 

Címlapkép: Getty Images

Frankfurti tőzsde
virág barnabás mnb
trend és varos
mol campus látványterv
olaj, wti
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
virág barnabás mnb