Előfizetői tartalom

Hiába dicsérték, a svéd modell eddig totális katasztrófa - eközben mi sikert arattunk a vírus felett

Zsoldos Ákos
Svédország a legtöbb országtól eltérően kezelte a koronavírus-járványt. Az északi országban nem vállalták a lezárások magas gazdasági költségét, ehelyett szabadjára engedték a járványt, hogy megszerezzék az áhított nyájimmunitást. A svédek úgy számoltak, hogy az idősekre vonatkozó eltérő szabályozásokkal alacsonyan tarthatják a halálozást, míg a társadalom kevésbé sebezhető tagjaiban kialakul a védettség, és eközben a gazdaság sem áll fejre. Ehhez képest a svéd halálozási ráta nemzetközi összehasonlításban nagyon magas, a halálesetek száma a szomszédokhoz képest nominálisan is nagy, a nyájimmunitástól az ország egyelőre messze van, és a jegybank szerint a GDP idei visszaesése elérheti a 10%-ot. Elsőre teljes kudarcnak tűnik a modell, az ítélethirdetéssel azonban várni kell.

Amikor februárban már egyértelművé vált, hogy a koronavírus eléri Európát is, az országok döntéshozói alapvetően két modell (illetve ezek kombinációi) közül választhattak: vagy szigorúan és gyorsan lépnek fel a járvány ellen, vagy legalább részben hagyják azt természetes módon terjedni. Utóbbival csak pár ország próbálkozott, köztük az Egyesült Királyság,...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái