Előfizetői tartalom

Mennyire állt már talpra Kína a koronavírus pofonjából? – Van pár ijesztő ábránk is

Több termelési mutató szerint a kínai gazdaság a V-alakú beszakadás, majd visszapattanás mintáját követi, ez pedig biztatóan hangzik a világ többi részének, amelyek még csak mostanában kezdtek újranyitni a koronavírus miatti lezárásokból. Számos egyéb mutató, például a lakossági fogyasztás, belföldi turizmus adatai viszont azt jelzik: egyáltalán nem állt még vissza a normális (?) kerékvágásba az élet Kínában sem, így ez inkább a lassú kilábalás felé mutat. Mivel Európában és Amerikában teljes országok, országrészek voltak csaknem két hónapig szigorú lezárás alatt, míg Kínában inkább tartományonként igyekeztek kezelni a helyzetet, mindez a kínainál súlyosabb és egyúttal elhúzódóbb válság felé mutat például az EU-ban.

Sok az adat, de nem könnyű átlátni

A közelmúltban jelentek meg az áprilisi kínai makroadatok (ipari termelés, beruházások, autóértékesítések), amelyek a JPMorgan szerint megerősítik, hogy V-alakú recessziós pályán felfelé halad már az ázsiai óriásgazdaság. Mivel év/év alapú mutatókat közölnek a hatóságok: nehéz átlátni, hogy valójában mennyire állt már helyre az élet. Éppen ebben segít a befektetési bank látványos ábragyűjteménye.

Ha ugyanis azt halljuk, hogy a kínai polgári repülési hatóság szerint a belföldi repülőjáratok száma már elérte a koronavírus járvány előtti szint 60%-át, miközben a mobiltelefon-kiszállítások már 14%-kal meghaladták a tavaly áprilisi szintet, akkor összezavarodunk és feltesszük a kérdést:

most akkor mennyire állt helyre a kínai gazdaság, mennyire tért már vissza a szociális-társadalmi élet a normális kerékvágásba? Röviden: attól függ, mit nézünk.

Miről szól ez a cikk?

  • Mély gazdasági visszaesést okozott a Wuhanból elindult koronavírus-járvány Kínában, de elindult az élénkülés.
  • A termelési oldal számos mutatója azt jelzi: nagyjából normálisan működik már az ázsiai óriásgazdaság, így például visszatértek a dugók és a szmog is, rengeteg a szénfelhasználás is..
  • Az éppen újranyitó EU-nak és az Egyesült Államoknak figyelmeztető jelek is vannak azonban, főként a fogyasztási oldal mutatóiban, amik tartós gyengeséget jeleznek.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés