Előfizetői tartalom

Megdöbbentő előrejelzés: az egész évtizedet elintézte a koronavírus?

A következő 10 évi globális gazdasági növekedés 2,4%-ra lassulhat az előző évtized 3,2%-os átlagos üteméről, ami 6 főbb okkal magyarázható és ebből az első 4 a koronavírus válságra adott válaszokkal függ össze – állapítják meg átfogó elemzésükben a Fitch Solutions szakértői. Ez az eddigieknél jóval lassabb trendnövekedés sok országot komoly politikai és társadalmi kihívások elé fog állítani, így tehát a koronavírus-válsággal induló évtized sok feszültséggel terhelt lesz.

A Fitch Solutions elemzői 6 olyan főbb okot szedtek össze, amelyek a következő évtizedben az eddigieknél jóval lassabb trendnövekedés felé mutatnak, és ezek közül az első 4 újnak, a vírusválságra adott válaszokkal függ elsősorban össze.

A lassabb trendnövekedést kiváltó tényezők közül néhány öngerjesztő folyamattá is válhat, ami nagyfokú gazdaságpolitikai kihívásokhoz is elvezet majd, miközben például az inflációt is megemelheti a politikai kockázatok mellett.

1. A magas adósságterhek rontják a növekedési képességet

A Fitch Solutions elemzői szerint a 20 legnagyobb fejlett országban a kb. GDP 20%-pontjával, a 20 legnagyobb fejlődő országban kb. 10%-pontjával ugrik majd a GDP-arányos adósságráta rendre 133%-ra és 63%-ra a koronavírus válság enyhítésével összefüggő költségvetési költekezés miatt. Ez viszont a rákövetkező években az adósságleépítés szükségességét vonja maga után, ez tehát eleve nem segíti a további növekedésélénkítési lehetőségeket.

Miről szól ez a cikk?

  • A koronavírus-válság hatalmas változásokat okoz a világgazdaságban és felerősít pár olyan folyamatot is, ami már 2008 óta elindult.
  • A Fitch Solutions elemzői 6 főbb okot azonosítottak, amik a következő 10 évben jóval lassabb globális trendnövekedéshez vezetnek, mint amit az előző 10 évben megszoktunk.
  • Ebből a 6 tényezőből 4 szorosan a vírusválsággal, az arra adott gazdaságpolitikai és jegybanki válaszok tovagyűrűző hatásaival függnek össze.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés