Előfizetői tartalom

Nagy az esélye, hogy idén is eltűnik a víz jó része az európai folyókból

Az előrejelzések szerint idén is megismétlődhetnek az európai folyókon 2018-ban és 2019-ben tapasztalt rendkívül alacsony vízállási viszonyok. A nyári-őszi alacsony vízállás kialakulása önmagában nem szokatlan jelenség, azonban a legalacsonyabb vízállások számos folyón szinte évről évre egyre kisebbekké válnak a párolgás felmelegedés miatti fokozódása, valamint a nyári csapadékmennyiség csökkenése miatt, jelentős problémákat okozva számos más ágazat mellett az energiaszektornak is.

Bár több hónapra előre csak meglehetősen pontatlanul lehet előre jelezni, jelenleg úgy tűnik, a megszokottnál jóval szárazabb tavaszt ismét forró és csapadékszegény nyár követheti, ami az elmúlt két évben tapasztaltakhoz hasonló helyzetek kialakulását valószínűsíti az európai folyókon. Az amerikai AccuWeather időjárás-előrejelző portál új prognózisa szerint a kontinentális Európa nagy részén forró és száraz időjárásra készülhet az előttünk álló hónapokban, Délkelet-Európában a csúcshőmérsékleti értékek számos alkalommal, akár hosszabb időtartamra is 40 Celsius-fok körül alakulhat. Az idei így már az egymást követő harmadik olyan nyár lehet, amely extrém forró és aszályos körülményeket teremthet.

KÉP_1

Az előrejelzés szerint a megszokottól elmaradó csapadékmennyiség miatt, ha nem is a 2018-2019-ben tapasztalt mértékben, de idén nyáron is szélsőségesen kis vízállás alakulhat ki Európa egyik legfontosabb folyóján, a Rajnán. Ez ismét érzékenyen érintheti a folyami hajóforgalmat, miközben a vízi utak szervezői a koronavírus-járvány első európai hullámának levonulása után éppen az újraindulásra készülnek. Miután áprilisban az átlagos csapadékmennyiségnek mindössze 5 százaléka hullott Németországban - a mérések 1881-es kezdete óta a legkevesebb -, a Rajnán idén már tavasszal jócskán átlag alatti vízszintek alakultak ki, amin ugyan a május első felében hullott csapadék segített, ám a hónap közepétől ismét meredeken csökkenni kezdett a vízszint.

Európa keleti felén az elégtelen csapadék már tavasz végére aszályos körülményeket teremtett, a helyzet pedig az előrejelzés szerint várhatóan súlyosbodik majd nyáron. Bár az Észak-Franciaországtól Északkelet-Európáig várható viharok jelentős csapadékot hozva enyhíthetik a szárazságot, ugyanakkor a délebbi területeken erre kevesebb esély mutatkozik idén nyáron. Közben az alpesi gleccserek folyók - így a Duna - vízhozamához való hozzájárulása is csökken, mivel a globális felmelegedés miatt a nyári olvadás gyorsabb, mint a jégképződés a téli hónapokban.

A cikk tartalmából:

  • Forró és száraz nyarunk lehet
  • Mi lesz az európai folyókkal?
  • Hatás az energiaiparra, energiaárakra.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés