turistarepulo1500shutter-20170730
Gazdaság

Lyukat ütöttek Magyarország legerősebb páncélján, és csak most jön a neheze

Portfolio
A szolgáltatások külkereskedelmi forgalma stabilan hozzájárult az exporttöbblethez az elmúlt időszakban. Különösen akkortól vált ez látványossá, amikor a termék-külkereskedelem aktívuma apadni kezdett. A koronavírus-járvánnyal terhelt időszak azonban a szolgáltatásokból származó stabil többletet is rombolni fogja, ami már látszik is az első negyedéves adatokon.

Nem csak a termékek külkereskedelmét rombolta a koronavírus-járvány, hanem a szolgáltatásokét is, ami rossz hír Magyarország számára, hiszen az elmúlt években stabil többletet termelt a tercier szektor. Ez azért is számított eddig különösen jó hírnek, mert a szolgáltatások válságállóbbak, mint a termékek, ezt bizonyította a 2008-2009-es világgazdasági válság is. Joggal bízhattunk abban, hogy amennyiben lelassul a globális növekedés, a szolgáltatások kereslete kevésbé esik majd vissza, így ez stabilizáló erővel bírhat.

Azzal azonban senki sem számolt, hogy olyan válság következik, amely a szolgáltatásokat is kifejezetten erősen üti meg. Azt például senki sem gondolhatta, hogy a turizmus egyik pillanatról a másikra gyakorlatilag eltűnik, ami egyre erősebb tartóoszlopa volt a magyar szolgáltatás-külkereskedelemnek. A koronavírus-járvány alatt tehát a tercier szektor is kifejezetten mély sebeket kapott, sok esetben a szolgáltatások az idei évben gyengébben teljesítettek, mint a feldolgozóipar.

Ez meg is látszik az első negyedéves magyar adatokon is. A KSH közlése szerint január és március között a szolgáltatások euróban számított exportja 6,9, importja 3,9%-kal csökkent az előző év azonos negyedévéhez képest. Mindeközben az aktívum 1,7 milliárd euró volt, ami 250 millió euróval kevesebb a 2019-es első negyedévinél.

Az aktívum 37%-a a turizmusból, miközben 27%-a a szállítási szolgáltatásokból származott. A hivatal meg is jegyzi, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásai a szolgáltatás-külkereskedelem több területén is tetten érhetők.

Az aktívum mérséklődése

  • a turizmus 13,
  • a szállítási szolgáltatások 27,
  • valamint a bérmunka-szolgáltatások 19%-os

mérlegromlásával magyarázható.

A következő negyedévben várhatóan még erőteljesebb lesz a visszaesés, hiszen a turizmus hatalmas zuhanáson megy keresztül ebben az időszakban. Az első negyedév egészét nem is érintette a koronavírus, csak a márciust, így a január-márciusi számok még nem annyira gyengék. Valószínűleg a nyári szezont is érinteni fogja a koronavírus-járvány, mert hiába pótolhat valamennyit a belföldi turizmus az ágazat veszteségéből, az export-import vonal ettől még várhatóan romlani fog, hiszen a külföldi utak szinte biztosan nem állnak helyre. Mindeközben a gazdaság többi szolgáltató ágazata is hosszú ideig gyengén teljesített (a kijárási korlátozás idején), és csak lassú helyreállásra lehet számítani, ami szintén lefelé húzza a teljesítményt.

Címlapkép: Shutterstock

koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
strand_koronavirus