Gazdaság

Koronavírus: 20 ezer felett a fertőzöttek száma Romániában

MTI
Meghaladta a húszezret a pénteken kora délután közölt hivatalos adatok szerint a Romániában jegyzett koronavírus-fertőzöttek száma.

A stratégiai kommunikációs törzs által közzétett legfrissebb adatok szerint a vírus február 26-i romániai megjelenése óta 20 103-an fertőződtek meg az országban. Közülük 14 145-en (a fertőzöttek 70 százaléka) meggyógyultak, 1308-an (a fertőzöttek hét százaléka) pedig meghaltak. Jelenleg 4650 fertőzött személyt ápolnak a kórházakban, közülük 152-őt intenzív osztályon.    

Az elmúlt 24 órában 196 új esetet jegyeztek, ami 23 százalékkal több, mint az elmúlt egy hét átlaga, de sokkal kevesebb, mint a tegnapi 238 új eset. A kór egy nap alatt jegyzett új halálos áldozatainak száma immár tíz napja a tíz eset körül stabilizálódott, az intenzív osztályon kezeltek száma pedig folyamatosan csökken.    

Az esetek területi eloszlását tekintve továbbra is a moldvai és a dél-erdélyi megyék valamint a főváros és környéke a legfertőzöttebbek. A moldvai Suceava megyében az ezer lakosra számított esetek száma meghaladja az 5,6-ot, Arad, Hunyad, Brassó és Szeben is a legfertőzöttebb tíz megye között van. Itt 1,6-1,2 közötti az ezer lakosra jutó fertőzöttek száma. Maros, Bihar, Kovászna, Kolozs, Temes és Hargita megye a fertőzöttségi statisztika közepén helyezkedik el 1,2 és 0,5 közötti esetszámmal ezer lakosonként. A székelyföldi Hargita megye hosszú ideig az utolsó olyan területe volt az országnak, ahol nem jelent meg a kór, de az utóbbi két hétben jelentősen romlott a Hargita megyei helyzet. A megyében jelenleg több aktív gócpontot is nyilvántartanak.    

Romániában május 15-én veszélyhelyzet váltotta fel az addigi rendkívüli állapotot, és enyhítették a koronavírus-járvány miatt hozott kijárási korlátozásokat. A bukaresti kormány múlt héten tovább lazított a kijárási és gyülekezési korlátozásokon. Június elsejétől kezdődően a távolságtartási előírások betartása mellett egyebek mellett engedélyezték a kerthelyiségek működését, a legfeljebb ötszáz néző számára tartott szabadtéri előadásokat, és nézők jelenléte nélkül újraindulhattak a sportmérkőzések is.    

A román hatóságok június 15-étől a nagy bevásárlóközpontok megnyitására készülnek, az intézkedés bevezetését azonban elhalaszthatják, ha a fertőzöttek számának növekedése tartósnak bizonyul.

GettyImages-1212189650
gorogorszag nyaralas koronavirus
oroszorszag valasztasi csalas vlagyimir putyin
jogallamisag igazsagugyi miniszterek tanacskozasa 200706
norilszk olajomles oroszorszg
ausztria koronavirus jarvany becs200706
Frankfurti tőzsde
ugrik forint erosodik arfolyam 2020 julius
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Díjmentes grafikonelemzők, megbízástípusok, hasznos praktikák.
Online előadás
Stratégiaépítés legfontosabb elemei, lépései, szempontjai.
GettyImages-1212189650