Előfizetői tartalom

A járvány hatalmas károkat okozott, de van más is, ami nagy veszélyt jelenthet a magyar munkahelyekre

Csütörtökön rendeztük meg a Portfolio és a Magyar Gépjárműipari Egyesület (MAGE) közös online szakmai konferenciájának, a Járműipar 2020-nak a második felvonását, amelynek keretében a koronavírus-válság sújtotta hazai járműipar helyzetével, kihívásaival és az Ipar 4.0 megoldásainak a jövőjével kapcsolatban nem csak az iparág meghatározó szereplői mondhatták el véleményüket. A legfontosabb témákban sor került közönségszavazásra is, amelynek köszönhetően a résztvevő szakértők is állást foglalhattak.

Ahogy arról több korábbi anyagunkban is írtunk, az elmúlt években hatalmas nyomás nehezedett az autóiparra: a globális járműeladások csökkenése, a szigorodó emissziós előírások és az új technológiákra történő átállás mellett olyan kihívásokkal is meg kellett küzdenie az iparági szereplőknek, mint a vevői igények gyors változása, az új belépők által támasztott egyre erősebb verseny. Ebben a pokolian nehéz időszakban jelent meg teljesen váratlanul a koronavírus-járvány, amelynek megfékezése érdekében szigorú intézkedéseket hoztak a világ számos országában. Az autók iránt mutatkozó kereslet drámai csökkenése, a beszállítói láncok megszakadása és a termelő üzemek kényszerű bezárása alapjaiban rengette meg a „just in time”, „just in sequence” stratégiákra épülő autóipart.

Ha lemaradt a mai konferenciánkról, ne csüggedjen! Jelentkezzen a soron következő, június 25-ei Járműipar 2020 online konferenciánkra:

A váratlanul jött kihívás rövidtávú kezelése ugyanakkor megtörtént, így egyre inkább előtérbe kerül a vállalatoknál a korábban kitűzött hosszú távú stratégiák megvalósítása. Ezek elérésében kulcsszerepet játszhatnak az Ipar 4.0 megoldásai, amelyek elterjedését érdemben gyorsíthatja a járvány. A Járműipar 2020 online konferencia résztvevőinek több mint háromnegyede számít legalábbis arra, hogy  

a koronavírus az Ipar 4.0 megoldásainak elterjedését gyorsítani fogja a szektorban.

A legfontosabb megállapítások

  • A koronavírus gyorsítani fogja az Ipar 4.0 megoldásainak elterjedését az autóiparban
  • Felgyorsul a humán erőforrás kiváltás az Ipar 4.0 megoldásaival
  • A járvány támogatja, hogy az iparágban növekedjen a magyar beszállítók aránya

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái