Előfizetői tartalom

Nap- és szélenergiával érvelve lobbizik a gáz mellett Magyarország az EU-nál

Nyolc kelet-európai, illetve balkáni EU-tagország egyesítette erőit és közös nyilatkozatban állt ki amellett, hogy az Európai Unió továbbra is pénzzel (is) támogassa a földgáz-infrastruktúra fejlesztéseket. Bulgária, Csehország, Görögország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia szerint a gázinfrastruktúrára azért is a fenntartható és gyors energiaátmenet feltételeként kellene tekinteni, mert a következő években a megújuló és dekarbonizált gázok fokozatosan a földgáz helyébe lépnek majd.

Az Euractiv által megszerzett úgynevezett non-paper, vagyis nem hivatalos diplomáciai dokumentum leszögezi,

döntő jelentőségű, hogy fenntartsuk az EU támogatását és pénzügyi segítségét a gázinfrastruktúra fejlesztése érdekében egyebek mellett a strukturális alapok és a beruházási kölcsönök révén.

Az országok szerint a gázinfrastruktúra támogatandóságát indokolja az energiamixek kívánatos diverzifikáltságára vonatkozó kritérium, illetve hogy egy kizárólag megújuló energiaforrásokra támaszkodó rendszert nem lehet egyik napról a másikra bevezetni, és költségesebb is lenne, mint a gázzal kombinált megoldás. Ráadásul a hosszú távú kibocsátáscsökkentéshez nem állnak rendelkezésre azok a zéró-emissziós hőtermelő technológiák, melyeket a szükséges nagyságrendben, társadalmilag és gazdaságilag elfogadható költségek mellett lehetne kifejleszteni és gyártani.

A cikk tartalmából

  • Egy kizárólag megújuló energiaforrásokra támaszkodó rendszert nem lehet egyik napról a másikra bevezetni.
  • A földgáz szerepének fontossága a megújuló energiák terjedésében.
  • Az alternatív és dekarbonizált gázokban is van potenciál.
  • A magyar villamosenergia-mix alakulása.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái