Előfizetői tartalom

Csúf világ jön az önkormányzatokra, és ezt az emberek is megérzik

A koronavírus-járvány a költségvetés újratervezésre kényszerítette a kormányt, nemcsak az idei évben, hanem jövőre is. A részletes adatok pedig azt mutatják, hogy ennek az újratervezésnek a negatív következményei jelentős részben lecsapódnak az önkormányzatokon. Pitti Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem kutatója a jövő évi költsévetés önkormányzatokra vonatkozó számai alapján úgy véli, hogy a 2021-es büdzsé nem sok jót ígér a településeknek. Zsugorodnak az önálló döntési jogosítványok, emelkednek a központi elvonások, a kötelező feladatellátást szolgáló támogatások értéke erodálódik és úgy tűnik, hogy a normatív támogatási mechanizmust véglegesen felváltja az egyedi döntéseken alapuló finanszírozási gyakorlat.

Az elmúlt napok költségvetési híráramlásából már többször kiderült, hogy az önkormányzatokra szűk évek várnak. Nemcsak az idei és jövő évi költségvetésben (gépjárműadó bevételek elvonása, szolidaritási hozzájárulás emelése, különleges gazdasági övezetek), hanem a hétvége óta tudjuk: ez a trend tartós lehet, a 2021-es költségvetés kitekintője szerint...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái