Előfizetői tartalom

Most issza meg a levét Kína, hogy adósává tette a világot – Magyarország is a rossz oldalra állt?

Jelentős fennakadások vannak a kínai kezdeményezésre indult „Egy övezet, egy út” program projektjeiben, sok ország a koronavírus-járvány miatt képtelen fizetni hiteleit az ázsiai ország felé. A mostani válság jelentheti a teljes program végét, de akár újragondolását is. A kínai terjeszkedés megítélése jó ideje ellentmondásos, az ellenzői szerint Kína eladósítja a feltörekvő országokat, és csak ő húz előnyt a beruházásokból. Magyarországon a Budapest-Belgrád vasútvonal a beruházások zászlóshajója, nálunk egyelőre nincs szó csúszásról vagy pénzügyi nehézségről, de állítólag a régió országai is elégedetlenek.

Egy övezet egy út – Az új kínai gyarmatosítás? Hszi Csinping kínai elnök 2013-ban hirdette meg az „Egy övezet, egy út” programot, melynek keretében fejlődő országokban kínai hitelből valósítanak meg jelentős infrastruktúra-beruházásokat. Kína tagadja, hogy ezzel pénzügyi céljai lennének, a hivatalos indoklás szerint a beruházási program a „kínai álom” eszméjéhez...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés