Előfizetői tartalom

Riasztóak a magyar cigis trendek, és közben értékes tízmilliárdokat hagyhat az állam a dohányiparnál

Csiki Gergely
A dohányzás jelentős egészségügyi, társadalmi és gazdasági károk okozója. 1990 óta 1 millió ember haláláért felelős ez a függőség - jelentette ki Joó Tamás egészségügyi közgazdász a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság "A dohányzás egészség-gazdaságtani szemszögből" című online ülésén. Előadásában bemutatta többek között, hogy miért lenne indokolt a fiatal korosztálynál az azonnali dohányzásellenes beavatkozás, hogy a hagyományos dohánytermékek fogyasztásvisszaesésének kedvező trendje megállt és hogy eközben az új típusú, főleg a hevített dohánytermékek térnyerése rendkívüli. Ez utóbbi termékek köre kevésbé szabályozott és a hevített dohánytermék jövedéki adótartalma is sokkal alacsonyabb, mint például a hagyományos cigi esetében. Mindezek alapján szerinte egyértelű, mit kellene lépni: a hevített termékek esetén szigorúbb szabályozás és a jövedéki adó mértékének emelése.

Dohányzásellenes program nélkül reménytelen a küzdelem A legújabb dohányzási trendek és az azokra adható lehetséges döntéshozói válaszok voltak a csütörtöki online META-ülés főbb témái. Az esemény házigazdája ezúttal Bodrogi József egészségügyi közgazdász volt, aki bevezetőjében leszögezte: nemcsak az egyén szempontjából káros a dohányzás, hanem népegészségügyi...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái