Előfizetői tartalom

Miért került a háború szélére Észak- és Dél-Korea? Egy súlyos probléma lehet a háttérben

Több mint egy év tárgyalás után Donald Trump és Kim Dzsongun kezet fogtak, aztán közösen átlépték a demarkációs vonalat Észak- és Dél-Korea közt, ezzel 2019-ben szimbolikusan véget ért a két ország közti konfliktus, elkezdődött a békülés és a közös építkezés. Aztán néhány hete Észak-Korea látszólag teljesen váratlanul meggondolta magát és felhevítette az ellenséges retorikát, megszakították a kapcsolatot a déli szomszéddal és katonai akciók sorozatát kezdték el a határ mentén. Hivatalosan az egész magyarázata néhány észak-koreai dezertőr röplapozása, valójában viszont jó eséllyel az áll a háttérben, hogy Észak-Korea nagyon súlyos gazdasági, egészségügyi és élelmezési válságba került, melyből kiutat egyedül a szankciók feloldásától remélnek.

Mozgósít mindkét oldal Egy hete Phenjan megszakított minden diplomáciai kapcsolatot Dél-Koreával, a napokban pedig kiürítették, majd felrobbantották a Keszong városban működő összekötő-irodát, majd észak-koreai katonák kezdtek el bevonulni a két Korea együttműködését szimbolizáló ipari parkba is. Észak-Korea bejelentette ezen kívül azt is, hogy ismét katonai ellenőrzőpontokat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés