Előfizetői tartalom

Már egészen biztos, hogy több mint százezer magyar él az Egyesült Királyságban

Beke Károly
Májusban további 2300 magyar regisztrált a brit hatóságoknál, hogy a Brexit után is szeretne az országban maradni – derül ki a csütörtökön megjelent statisztikából. Ezzel a teljes szám százezer fölé emelkedett, és az érintetteknek van még egy évük a regisztrációra, így szinte biztos, hogy a nemrég jelentősen felfelé módosított hivatalos statisztikát újra korrigálni kell majd.


Májusban is ezrével regisztráltak a magyarok

Az áprilisi 2100 után májusban további 2300 magyar jelentkezett a brit hatóságoknál, hogy a Brexit után is szeretne tartós letelepedési engedélyt kapni a szigetországban – derül ki a brit belügyminisztérium (Home Office) csütörtökön közölt statisztikájából. A korábbi időszakhoz képest a 2300-as szám még mindig viszonylag alacsonynak mondható, a koronavírus-járvány és az azzal járó karantén láthatóan hatással volt a regisztrációk alakulására.

Az egyelőre nem látszik világosan a számokból, minek köszönhető a havi regisztrációk visszaesése. Ennek két fő oka lehet:

  • A korlátozások miatt eleve nehézkesebb regisztrálni, személyesen ezt nem is lehetett megtenni, illetve sokan inkább halogatták addig, amíg újra kinyit a gazdaság.
  • A gazdasági kilátások is bizonytalanabbak lettek, sokan veszítették el a munkájukat vagy érezték veszélyben a munkahelyük jövőjét. Emiatt sokan akár haza is térhettek.

Az majd a következő hónapokban derül csak ki, hogy a kettő közül melyik volt erősebb ok, ha a nyitás után újra felpörögnek a regisztrációk, akkor vélhetően az első, ha viszont tartósan bizonytalanok lesznek a kilátások, akkor a második is.

Százezer felett a magyarok száma

  • Mi ez az egész regisztráció?
  • Akkor most hány magyar élhet az országban?
  • A koronavírus sokakat hazatérésre ösztönözhet

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái