Előfizetői tartalom

Élet koronavírus után: Megnyomta a pénzszóró gombot a kormány

A koronavírus kitörése alaposan átírta a kormány terveit, ám a járvány nem vetette vissza a költekezési kedvét, sőt. A jövő évi költségvetés kitekintő fejezetének vizsgálata azt mutatja, hogy a kormány sokkal nagyobb összeget oszt újra az állami büdzsén keresztül, mint azt korábban tervezte, de nem minden kiadási célt engedi elszállni.

Fontos részletek derültek ki a 2021-es költségvetés fejezeti köteteiből, a Portfolio írta meg elsőként a költségvetés többéves kitekintő számai alapján, hogy bizonyos bevételi elemek tartósan beépülnek az állami kasszába. A kiadási oldal következő éves terveit vizsgálva, szintén találhatunk érdekességeket.

De kezdjük a központi költségvetés egyenlegével, már ez jó képet ad arról, hogy a járvány és a járványellenes egészségügyi, valamint gazdaságvédelmi intézkedések mennyire írták át a kormány elképzeléseit. Jól látható az alábbi grafikonon, hogy a 2020-as költségvetés 2019 nyári készítésekor a kormány már közel nullás egyenleggel számolt a költségvetésben a 2021-2023 közötti évekre, azonban ezt az új valóság alaposan átírta. A kormány új várakozásában lényegesen rosszabb költségvetési egyenlegekkel kalkulál és még 2023-ra is maradhat egy 400 milliárd forint feletti deficittöbblet az eredeti tervekhez képest.

Nem mindegy, hogy ez a deficitnövekmény honnan származik. Azt találtuk (összevetve a tavaly készített költségvetési kitekintés adataival), hogy 

Ez a cikk tovább folytatódik:

  • Rosszabb deficitpálya várható, de miért?
  • Van, amire sokkal több pénzt akar költeni a kormány - de pontosan mire?
  • Önkormányzatok, egészségügyi kassza és közmunkaprogram: mi vár rátok?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés