Kína
Gazdaság

Hat hónapja nem mutatott ilyen jó képet a feldolgozóipar

MTI
Az elmúlt hat hónap legmagasabb szintjére erősödött a kínai feldolgozóipar teljesítménye júniusban - derült ki a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felméréséből.

A kis- és középvállalatokra összpontosító Caixin/Markit felmérés szerdán közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a májusi 50,7 pontról 51,2 pontra emelkedett júniusban. A kínai feldolgozóipari BMI ezzel júniusban immár a második egymást követő hónapban állt a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölött. Elemzők 50,5 pontot vártak, vagyis a növekedés gyengülésére számítottak a májusi adathoz képest. A júniusi adat a legjobbnak számít a tavaly decemberi 51,5 pont óta.

A Caixin szerint a júniusi felmérés eredménye azt mutatja, hogy a kínai gazdaság kezd kilábalni a koronavírus-járvány okozta nehézségekből, különösképpen a belső kereslet élénkülésének köszönhetően. Az új megrendelések állományát tükröző részindex júniusban az 50 pontos küszöb fölé került, ám az új exportmegrendelések állománya tovább csökkent, mivel a jelenleg a világ többi részén tomboló koronavírus aláássa a kínai áruk iránti külföldi keresletet. A termelés mindazonáltal a negyedik egymást követő hónapja bővül, bár a növekedés üteme júniusban lassult májushoz képest.

Az üzleti várakozásokat tükröző részindex február óta a legmagasabb szintre emelkedett, ami azt jelzi, hogy a kis- és középvállalatok javuló optimizmussal tekintenek a piac jövőjére. A foglalkoztatottság alindexe azonban tovább zsugorodott, és immár hatodik hónapja maradt az 50 pontos küszöb alatt. Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza szerint a feldolgozóipari vállalatok változatlanul óvatosak az újabb munkaerő felvételét illetően, sokan inkább további leépítéseket terveznek, és nem sietik el a megüresedett pozíciók újbóli betöltését.

A kínai statisztikai hivatal kedden tette közzé a júniusi hivatalos feldolgozóipari BMI-t, amely a nagyobb vállalatok körében folytatott felmérés alapján szintén enyhe javulást tükrözött májushoz képest, 50,9 pontra emelkedett a megelőző hónapban mért 50,6 pontról.

A statisztikai hivatal a tervek szerint július 16-án közli a második negyedéves GDP-adatokat. Kína gazdasága a járvány bénító hatásai nyomán 6,8 százalékkal esett vissza az idei első negyedévben, először zsugorodva azóta, hogy 1992 első negyedévében elkezdték közzétenni a hivatalos GDP-adatokat. A kínai kormányzat a globális járványhelyzet okozta bizonytalanságra hivatkozva az idén - 2002 óta először - nem jelölt ki GDP-célszámokat. Egyes elemzők pedig arra számítanak, hogy a kínai GDP a második negyedévben is csökkenéssel zárhat a külkereskedelmi akadályok miatt.

Címlapkép: Getty Images

Palkovics László: a tartósabb megtorpanás egyelőre még várat magára a járműiparban
kórház
horvátország tengerpart shutter
newyork stock exchange
budapest parlament híd getty stock
suzuki
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Brexit_barnier_kereskedelmi_megállapodás