covid koronavírus ellenszer gyógyszer
Gazdaság

Végre elfogadta a koronavírusról szóló határozatát az ENSZ BT

MTI
Egyhangúlag fogadta el a koronavírusról szóló határozatát az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT), miután több mint három hónapon át nem volt egyetértés a járványra adandó választ illetően a testületben - közölték a világszervezet diplomatái szerdán. Az előterjesztést hivatalosan még nem fogadták el, arra értesülések szerint még a nap folyamán sor kerül.

A BT öt állandó és tíz nem állandó tagja a szavazatleadásra tűzött szerdai határidő előtt adta hozzájárulását a Franciaország és Tunézia általkezdeményezett előterjesztéshez. A határozat emlékeztet António Guterres ENSZ-főtitkár március 23-i globális tűzszüneti felhívására, konkrétan arra, hogy a világ erőfeszítéseit a pandémia megfékezésére összpontosíthassák.

Ebből kiindulva az ellenségeskedések általános és azonnali felfüggesztését követeli, illetve a konfliktusok szereplőit pedig haladéktalan és tartós humanitárius tűzszünetre szólítja fel legalább 90 egymást követő napon.

A határozat elfogadását mindenekelőtt az Egyesült Államoknak és Kínának az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerepe körül kialakult vitája akadályozta.

Donald Trump amerikai elnök ugyanis azzal vádolja a WHO-t, hogy Kína érdekében jár el, és nem akarta a szervezet említését a határozat szövegében. Peking viszont úgy vélte, egy ilyen dokumentumban fel kell tüntetni az Egészségügyi Világszervezetet.

A legfrissebb szövegváltozat már nem említi közvetlenül a WHO-t. Említést tesz ugyanakkor egy áprilisi ENSZ-közgyűlési határozatról, amely elismeri az Egészségügyi Világszervezet szerepét a világjárvány megfékezésében.

Címlapkép: Getty Images

Frankfurti tőzsde
bejrút200804
koronavirus
erkély zöld épület
moszkva vörös tér oroszország kreml
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
bejrút200804