Előfizetői tartalom

Miért élnek jobban a románok a magyaroknál?

Nagyon furcsa, és sokak szemében hihetelen, hogy a román háztartások többet fogyasztanak (ez alapján mérve jobban élnek), mint a magyarok. A különbség ráadásul növekszik. Vajon igazat mondanak a számok? Ennek jártunk utána.

Évről évre nagy visszhangot vált ki, amikor megjelennek az Európai Unió statisztikai hivatalának adatai, amelyekből kiderül, hogy az egy főre jutó román fogyasztás egyre inkább távolodik a magyartól, vagyis az ottani háztartások egyre jobban élnek a hazaiakhoz képest. A következtetést a 2019-es adatok tovább erősítették, hiszen ezek szerint a személyes fogyasztás Romániában az uniós átlag 79%-a, Magyarországon 67%-a volt. A különbség nagyon jelentős.

Az Eurostat által számolt „személyes fogyasztás” (actual individual consumption, AIC) a háztartások által megvásárolt javakat és szolgáltatásokat, valamint a háztartásoknak természetben nyújtott szolgáltatásokat jelenti. (Utóbbiban főként az oktatás és az egészségügy szerepelnek.) Az AIC mint egy fogyasztási kategória szorosan összefügghet a háztartások jólétérzetével, és alkalmas lehet az életszínvonal megragadására.

A román-magyar fogyasztási viszony azért is meglepő, mert a két gazdaság teljesítményéből ez nem következik. Igaz ugyan, hogy az egy főre jutó GDP tekintetében Románia gyorsan zárkózik fel, ám a magyar fejlettségi mutató még mindig kissé magasabb.

Miről lesz még szó?

  • Miből tudnak többet költeni a románok?
  • Tényleg csak azért fogyasztanak többet, mert mindjárt fejre áll a román gazdaság?
  • Zavarba ejtő részletek - nincs minden rendben a számokkal?

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái