brusszel europai unio
Gazdaság

Még mindig mély recessziót vár Magyarországon idén az Európai Bizottság

Portfolio
A májusi előrejelzésben megfogalmazott 7%-os idei magyar recessziós előrejelzését a ma frissített előrejelzésében is fenntartotta az Európai Bizottság és közben jövőre továbbra is 6%-os GDP-szárnyalást vár. Mindeközben az eurózónára a májusi 7,7% helyett már 8,7%-os, az EU egészére pedig 7,4% helyett 8,3%-os recessziót vár a Bizottság nyári előrejelzése, azaz a magyar előrejelzés nem romlott az átlaggal együtt.

Az összeurópai és benne az eurózónás előrejelzéseket külön cikkünkben írtuk meg. 

A Bizottság mai előrejelzése mellett érdemes megjegyezni, hogy a Reuters elemzői konszenzusa idénre 5,1%-os visszaesést várt, míg a kormány 3%-os recessziós előrejelzést mondott, a Magyar Nemzeti Bank pedig a június közepi váratlan kamatvágáskor 0,3-2,0%-os növekedési előrejelzést mondott.

Még mindig hatalmas tehát a szóródása az előrejelzéseknek, de az, hogy a Bizottság átfogó adatbázisa alapján az év közepén azt mondja be, hogy a globális keresleti folyamatok alapján mély recesszió várható Magyarországon is, életszerűbbnek tűnik, mint az, hogy megússza Magyarország a visszaesést.

A Bizottság Magyarországról szóló rövid összefoglalója és az előrejelzések lényege:

  • Áprilisban érhette el a mélypontját a koronavírus miatti válság, májustól már fokozatosan feloldották a korlátozásokat a magyar gazdaságban, ami az aktivitást is elkezdte élénkíteni
  • Az év hátralévő részében nagyon egyenetlen lesz a kilábalás, az egyes szektorok között fokozott különbségek lesznek
  • A kiskereskedelmi forgalom bár májusban nőtt, de azt inkább az elhalasztott kereslet fűthette, és később a romló munkaerőpiaci környezet gyengíti majd a háztartások vásárlóerejét
  • A turizmus-vendéglátás ágazatban a hirtelen összeomlás után csak fokozatos élénkülés várható és ugyanezt hangsúlyozza a Bizottság az exportszektor számára is, azaz a kapacitáskihasználtság csak fokozatosan emelkedik, hiszen a külpiaci kereslet még gyenge
  • Az építőipart kezdetben nem érintették annyira súlyosan a kijárási korlátozások, de ebben az ágazatban majd a válság másodkörös hatásai (gyengülő kereslet, csökkenő árak) jelentkezhetnek idővel
  • Az anyag kiemeli: a magyar export amiatt is zuhan nagyot, mert az erősen koncentrálódik a fokozottan ciklikus iparágakra (autóipar), illetve a turizmusra, idegenforgalomra, amelyeket a távolságtartási szabályok még tartósan gyengíteni fognak idén. 2021-ben azonban a bizottság már úgy látja, hogy minden keresleti tényező támogatni fogja a növekedést, ezért is várnak 6%-os GDP-növekedést jövőre.
  • A Bizottság anyaga rámutat, hogy míg a hivatalos munkaerőpiaci statisztika szerint „csak” a dolgozók 3%-a veszítette el az állását február és április között, aközben foglalkoztatottak számát mutató (NFSZ) felmérés 5,8%-os csökkenést mutat. Összességében a munkaerőpiac javulásának a jelei már láthatók május vége, illetve június közepe óta a különböző adatok szerint és ez várhatóan folytatódik az év hátralévő részében is, de a megugró munkanélküliség miatt (a reálbérek emelkedése mind idén, mind jövőre nyomott lehet).
  • A válság kitörése óta az üzemanyag- és szolgáltatások árcsökkenése miatt az inflációs ráta is mérséklődött az országban, miközben az élelmiszerárak emelkedtek. Idén éves átlagban 3,5%-os pénzromlási ütemet vár a Bizottság, ami jövőre 2,8%-ra mérséklődhet az élelmiszerárak sokkjának elmúlta miatt.

Címlapkép forrása: Getty Images

koronavírus_tévhitek
bicikli horvátország járvány koronavírus
filmforgatás Budapesten
globális felmelegedés jegesmedve jégtábla
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
factory worket dolgozó ipar gyár