Előfizetői tartalom

Nagyot ugrott az infláció az üzemanyagok drágulása miatt - Mi várható év végéig?

A májusi 2,2%-ról júniusban kereken 3%-ra ugorhatott az éves alapú infláció Magyarországon a Portfolio által készített elemzői konszenzus szerint, döntően az üzemanyagok jókora drágulása miatt. A tényadatot szerdán reggel 9-kor közli a KSH. A felmérésünkből az is kiderült, hogy az idén decemberre várt éves infláció konszenzusa a májusi 2,65%-ról mostanra 3,1%-ra ugrott, ebben a koronavírus-válságból való várt helyreállásnak lényeges szerepe van, jövő év végén viszont 3,1% helyett most 3%-os inflációt vár az elemzői konszenzus, így tehát közép távon továbbra is teljesülhet a jegybank 3%-os inflációs célja.

Több tényező rángathatta júniusban az árindexet Az elemzők szerint elsősorban az üzemanyagok árának jelentős, akár 9-10%-os havi szintű áremelkedése húzhatta felfelé júniusban az éves alapú inflációs adatot, hiszen a vírusválság enyhülésével a nemzetközi olajárak jócskán emelkedtek. Több más tényező viszont egymással ellentétes hatásokat gyakorolhatott az árindexre....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés