koronavirus
Gazdaság

Nem hatékonyak a ruhából készült szájmaszkok, egészségügyi dolgozóknak nem ajánlják

Portfolio
A Sydneyben lévő New South Wales Egyetem kutatói szerint a ruhából készült arcmaszk jobb, mint a semmi a koronavírus elleni védekezéshez, de nem egyenértékűek az orvosi minősítésű maszkokkal és semmiképp sem ajánlatos azokat egészségügyi dolgozóknak hordani – számol be a hírről a CNN.

Az ausztráliai kutatók szerint a ruhából készült arcmaszkok nem védenek olyan jól, mint az orvosi maszkok. A kutatást még 2015-ben végezték el vietnámi egészségügyi dolgozók körében, azt vizsgálták, hogy az influenza-szerű megbetegedések ellen a ruhából készült maszkok vagy egyéb orvosi maszkok milyen védelmet nyújtanak.

Az eredmények szerint többen betegedtek meg azok között, akik ruhából készült maszkot hordtak, mint az orvosi maszkot hordók. A tesztelt maszk egy kétrétegű, pamutból készült maszk volt. Az alanyoknak öt ilyen maszkot adtak a négy hetes kísérleti periódusra és arra kérték őket, hogy napi szinten mossák ki azokat szappannal és vízzel. Így aztán a kutatók hozzátették, hogy a ruhából készült maszkok gyenge védelmi eredményei azért is lehettek rosszabbak, mivel nem mosták ki őket elég gyakran vagy időközben nedves és szennyezett lett.

A kutatók szerint a ruhákból készült maszkok hatékonysága sok egyéb tényezőtől is függ, mint például szálak sűrűsége, rétegek száma, szövet típusa vagy vízállóság. A jelenlegi bizonyítékok szerint a több rétegből álló, vízálló, vastagszálas maszkok nagyobb védelmet nyújtanak.

Javaslatuk szerint a koronavírusos esetekkel foglalkozó egészségügyi dolgozóknak az orvosi maszkokat vagy N95-ös maszkokat célszerű hordaniuk. a ruhából készült maszkok csak utolsó mentsvárként szerepeljenek, ha már orvosi vagy egyéb jobb minőségű maszkok már nem elérhetőek.

Címlapkép: Getty Images

Frankfurti tőzsde
nikola
generációváltás cégeladás vállalkozás kkv
deviza trader forint árfolyam kereskedő
izernorbertmti
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
izernorbertmti