benkő tibor
Gazdaság

Visszatérhetnek a katonák a magyar cégekhez, ha eldurvul a koronavírus második hulláma

A koronavírus második hulláma esetén lehet, hogy ismét megjelennek a magyar vállalatoknál a Honvédelmi Irányító Törzsek, de a járvány mostani intenzitása ezt még nem indokolja – mondta el Benkő Tibor honvédelmi miniszter egy kedd esti sajtóeseményen. A miniszter beszélt arról is, hogy jövőre a Honvédség rekord összegből gazdálkodhat, így jut majd pénz a haderő korszerűsítésére is. A német Leopardok és H145M helikopterek beszerzése mellett folyamatban vannak tárgyalások török harcjárművek beszerzéséről is, erről hamarosan több információ várható.

Visszatérhetnek a katonák a cégekhez, ha eldurvul a második hullám

A koronavírus bebizonyította, hogy a katonák nemcsak háborús feladatokra vagy békefenntartásra alkalmasak – mondta el Benkő Tibor Honvédelmi Miniszter egy zártkörű sajtóeseményen.

A miniszter kifejtette: a koronavírus-krízis ideje alatt 105 cégnél működtek honvédelmi irányító törzsek, a katonák segítséget nyújtottak teherszállítási, személyszállítási, koordinációs és biztonsági feladatokban. A katonák nem szóltak bele a vállalatok vezetésébe, értékesítésbe, tervezésébe. Feladatuk az volt, hogy akkor is szavatolják a vállalatok működését és koordinációját, ha rosszabbra fordult volna a járványhelyzet.

Újdonság volt, hogy a katonák megjelentek kórházaknál is. Itt sem a gyógyításba szóltak bele, hanem a védőeszközök elosztásának koordinációját segítették és a raktárakat őrizték. Ezen kívül országszerte 1034 helyszínt fertőtlenítettek a járvány során katonák, van, ahová többször is visszatértek. A fertőtlenítésben önkéntes tartalékosok is segítettek.

A Portfolio kérdésére a miniszter elmondta:

ha a kormány úgy látja, hogy befolyásolja a gazdaságot a járvány második hulláma, ismét megjelenhetnek a vállalatok élén a honvédelmi irányító törzsek.

A mostani szabályok a kereskedelmi határforgalmat még nem korlátozzák, így a vállalatok működése biztosított. Teljes határzár esetén viszont valószínűleg szükség lesz ismét a katonai irányító törzsekre

Új szolgálati forma segíti a foglalkoztatást

A Honvédség a foglalkoztatottságban is segített. Létrehozták a speciális önkéntes tartalékos szolgálati formát, melynek sajátossága, hogy nem kell több évre szerződést kötni, hanem hat hónap a szolgálati idő, melyet bármikor meg lehet szakítani vagy az alapvető lövészkiképzés után meg lehet hosszabbítani. Akik ezt a foglalkoztatási formát választják, reggel bejönnek a „munkahelyre”, délután távoznak, nem kell laktanyában sem lakniuk.

Azoknak az embereknek ez kiváló lehetőség, akik elvesztették a munkahelyüket a Covid-krízis ideje alatt, hiszen bármikor visszatérhetnek a civil élethez - mondta el Benkő Tibor.

A hosszabb távú szolgálatot választóknak természetesen meg kell felelnie a katonai alkalmassági vizsga kritériumainak, a jelentkezők 2/3-a alkalmatlannak bizonyult a katonai szolgálatra. A jelentkezőket nemcsak fizikai és pszichológiai szempontok alapján szűrik, de a szélsőséges politikai irányultságúakat is szűrik. Ebben az évben 3000 főnek tudott segítséget nyújtani a Honvédelmi Minisztérium.

Haderőfejlesztés rekordösszegből

Benkő Tibor ismertette: a Zrínyi 2026 csak alappillére a most zajló fejlesztéseknek, most már legalább 2030-2032-ig tervezik a Honvédség fejlesztését. Az eszközbeszerzések mellett célkitűzés többek közt a Honvédség aktív állományának 30 ezer főre, a tartalékos állomány 20 ezer főre való növelése. 2030-ig a tervek szerint 8-10 honvéd középiskola, kollégium kezdi meg a működését Magyarországon.

Tervben van egy obsitos- és veteránprogram is, melynek célja a volt katonák támogatása például idősotthonokban való elhelyezéssel, étkeztetési ellátással és egészségügyi szolgáltatásokkal. Az obsitosok volt katonák, a veteránok olyanok, akik tűzharcban is részt vettek. Jelenleg több vállalattal tárgyal a Honvédelmi Minisztérium a kedvezményekkel kapcsolatosan.

Az év végéig 4 darab ZLIN 242 kiképző repülőgép, 12 darab Leopard 2A4 kiképző harckocsi, ebből 4 darab júliusban, illetve folyamatosan érkeznek a H145M helikopterek. Tervben van még a radarok fejlesztése, még 16 Airbus H225M közepes helikopter és „rámpás” gépek beszerzése.

A Portfolio kérdésére Benkő Tibor elmondta: folyik a tárgyalás a török harcjárművek beszerzéséről, rövid időn belül a nyilvánosság elé fognak kerülni a részletek. A miniszter kitért arra is, hogy mind gazdasági, mind katonai szempontok alapján döntenek majd.

A költségvetésből a honvédelemre jövőre 778 milliárd forintot fordít a kormány, ami 30%-kal magasabb, mint az idei összeg, 2024-re várhatóan eléri Magyarország GDP-jének 2%-át a honvédelmi költségvetés, ami a NATO elvárásának is megfelel. Az összegből Magyarország folytatja a haderőfejlesztési programot, mellyel kapcsolatosan a NATO is elégedettségét fejezte ki.

A miniszter kitért arra is, hogy 2020. július 1-jén, egy zárt ülésen 3000 milliárd forint értékű eszközbeszerzésről született döntés. Benkő Tibor kiemelte: az összeg értelmezéséhez fontos, hogy nem egy összegről van szó, hanem több évre lesz ez elosztva, így a költségvetésből ez évi 150-200 milliárd forintot vesz majd ki, amely már meg is jelent a jövő évi emelésben.

Címlapkép: Benkõ Tibor honvédelmi miniszter beszédet mond a honvédelem napja alkalmából tartott ünnepségen a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban 2020. július 2-án. A rendezvényen a március 15-e és a honvédelem napja, május 21-e alkalmából odaítélt elismeréseket, kitüntetéseket adták át, miután az ünnepségek akkor a járványhelyzet miatt elmaradtak. MTI/Koszticsák Szilárd

Frankfurti tőzsde
bejrút200804
koronavirus
erkély zöld épület
moszkva vörös tér oroszország kreml
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bejrút200804